Search

7.500 dobilo otkaz u FBiH – vruć krompir službama za zapošljavanje

Iako je na press konferenciji Vlade Federacije BIH prije 4 dana premijer Fadil Novalić izjavio je da prema podacima kojima on raspolaže od početka pandemije u Bosni i Hercegovini 3.500 radnika  dobilo je otkaz, večeras na dnevniku Federalne televizije premijer je izjavio da se taj broj popeo na 7500 osoba.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je izjavio da je od početka epidemije virusa korona u FBiH posao izgubilo oko 7.000 radnika.

Vlada FBiH nema zakonskog osnova da zabrani firmama da radnicima daju otkaze. Ono što može da učini jeste da stimuliše poslodavce koji se odluče da ne otpuštaju radnike na način da snosi dio obaveza, odnosno uplaćuje za te radnike. Za sve koji budu otpušteni, Vlada će kroz službe za zapošljavanje nastojati da brine o tim radnicima na način da ostvare novčanu naknadu za nezaposlene u skladu sa zakonom – rekao je Drljača na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je najavio da će na sjednici Vlade FBiH u petak, 3. aprila, biti razmatran stabilizacioni plan za FBiH kojim se nastoji ublažiti udar koji je izazvala epidemija. Sa ovolikim prilivom nezaposlenih lica na evidencije veliko je pitanje da li će biti raspoloživa sredstva za programe zapošljavanja ove godine, kao i za zadržavanje radnih mjesta. Da je to tako potvrdio je i premijer riječima da oz Federalnog zavoda za zapošljavanje očekuje novi program aktivnih mjera zapošljavanja, a u skladu sa trenutnom situacijom.

Druge objave u kategoriji