Munevera Mulalić ili Muki, kako je njeni fanovi zovu, nije profesionalna kuharica, ali po njenim receptima kuhaju žene iz cijele Bosne i Hercegovine. Njenu Facebook stranicu prati skoro 100.000 fanova sa kojima svakodnevno komunicira.
“Prvo je krenulo onako spontano na profilu, pa sam na nagovor prijatelja otvorila i stranicu misleći prosto da se zabavim. Nisam mogla ni naslutiti da ću ovako dugo ostati u svemu tome”, kaže ovaj Dobojčanka koja je posljednjih 20 godina domaćica, a najradije kuha za svoju unuku.
Veliki broj pratilaca Muki objašnjava time da su mnogi od njih prepoznali prije svega njenu ljubav prema kuhinji i veliku želju da im približi ljepotu pripremanja domaćih jela i uživanja u kuhinji. Recepte traži na internetu, a kuha i po receptima svojih prijateljica, ali najviše voli ono što sama isproba.
U komunikaciji na Facebooku, domaćice traže savjete, one iskusnije razmjenjuju mišljenja, sugerišu jer, kako nam priča Muki, kuhanje se stalno uči. Ona je uvijek tu da objasni svaki detalj kako bi jelo uspjelo.
“Moji fanovi su nekako mene osvojili i prisvojili, među nama je iskrena komunikacija. Oni su prepoznali moju ljubav i želju da ono što ja znam podijelim s njima. Neke sam čak i upoznala, neki mi se javljaju i privatnim porukama. U mom gradu neki me i prepoznaju pa mi se jave i uvijek su samo lijepi komplimenti i ako ja sam spremna i na one druge. Ponekad bude i takvih, ali ne možemo svima ni ugoditi, pa tu nema ni opterećenja. Ja sve ovo doživljavam kao jedno pozitivno druženje”.
Na nagovor prijatelja i pomoć dvojice momaka iz Sarajeva kojima se svidjelo ono što Muki radi, napravljena je i web-stranica na kojoj trenutno ima više od 1.000 recepata. Munevera je sve to napravila, fotografisala, napisala recept i objavila. Ističe da se posebno traže recepti za jela iz bosanske kuhinje, kako za slana, tako i za slatka.
Muki već uveliko priprema zimnicu. Prošle godine je pravila džem od drenjaka, a interesantno je što se pravi bez kuhanja, uz tri sata miješanja drenjaka i šećera, ali kaže da je kvalitet nezamjenjiv.
“Ko želi da ima zdrav i ukusan džem, to je moja preporuka, a drenjci su sazreli i vrijeme ih je spremiti za zimu. Nešto bez čega ja ne volim dočekati zimu su nasoljene paprike bez kojih mi zima nije zima, jer ništa u kući čini mi se ljepše ne zamiriše nego kad se kuhaju jela od paprika”, poručuje.
Na kraju je uputila savjet svima, i ženama, ali i muškarcima koji nisu baš sigurni u svoje kulinarske sposobnosti, da vjeruju u sebe i da sve što rade rade s ljubavlju.
(klix)