Search

ŠESTI ROĐENDAN PROJEKTA ZAPOŠLJAVANJA MLADIH – KROZ REFORMU SISTEMA ZAPOŠLJAVANJA POSAO ZA 3,022 MLADE OSOBE

Danas je 6 godina otkako je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) odlučila da podrži implementaciju Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 1.oktobra 2008.godine YEP je počeo sa provedbom reforme u Bosni i Hercegovini na način da se unaprjeđuju sistemi zapošljavanja i javne službe za zapošljavanje u skladu sa reformskim procesima Evropske unije.To je bio izuzetno izazovan zadatak na samom početku ekonomske krize obećati unaprjeđenje sistema zapošljavanja i posao za veliki broj mladih ljudi, iako su odluke o konačnom zapošljavanju bile u rukama poslodavaca ili mladih preduzetnika.

Najvažniji učinci Projekta se oslikavaju u unapređenom sistemu pružanja usluga za nezaposlene osobe gdje će indirektno 22.157 nezaposlenih primiti bolje usluge u dva Ogledna biroa u kojima je Projekat uveo savjetodavnu funkciju kao primarnu ulogu biroa, i razdvojio administrativne od savjetodavnih poslova. Ogledni biroi su pokazali smjer reforme službi za zapošljavanje, koji je postao prioritet za kreatore politika. Projekat YEP je posebno ponosan na sistemska rješenja gdje je bitno istaći izmjenu sistematizacije u Zavodu za zapošljavanje RS koja je u skladu sa principima funkcionisanja Oglednih biroa, i u kojoj su Klubovi za traženje posla jedna od značajnih aktivnih mjera za koju su predviđeni ljudski resursi, zatim izmjena sistematizacije u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo u skladu sa dobrim praksama Oglednih biroa koje će se proširiti u dodatna dva biroa za početak, a u narednom periodu i na cijeli kanton. YEP je dao značajan doprinos u izradi Strategije jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine koja naglašava značaj savjetodavne uloge u javnim službama i na taj način se pored širenja novih principa rada u Republici Srpske, to širenje se ozvaničuje na istim osnovima kroz Federaciju BiH.

U proteklom periodu YEP je na zahtjev službi za zapošljavanje izgradio mrežu od 25 Klubova za traženje posla pri opštinskim biroima namijenjenim dugoročno nezaposlenim mladim ljudima a  kojim vode i upravljaju zaposlenici biroa za zapošljavanje. Po prvi put u nekoj javnoj instituciji uvodi se interni sistem mjerenja učinaka,  kroz koji se biroi za zapošljavanje porede međusobno, identifikuju se i promovišu dobre kroz sistem Oglednih biroa, te se konstatno radi na unaprjeđenju saradnje i međusobnog učenja.

U ovoj godini je zaposleno 255 mladih putem mreže, a od početka projekta je samo kroz klubove zaposleno 978 mladih. Ukoliko se na taj broj dodaju i inicijative poput sa privatnim agencijama i lokalnim zajednicama broj zaposlenih raste na 3,022 mlade osobe čiji su životi promjenjeni. Forumi o zapošljavanju mladih koji su okupili više stotina ključnih aktera iz sektora zapošljavanja su rezultirali nizom novih mjera koje trenutno implementiramo, a neke od njih su:

  • YEP program lokalnih inicijativa koji realizacijom 11 projekata želi aktivirati mlade nezaposlene (naročito iz Klubova za traženje posla) i generisati novih 120 radnih mjesta, u vrijednosti od gotovo 400.000 KM,
  • Pokretanje Start-up Fonda u Tuzlanskom kantonu u vrijednosti od 350.000 KM,
  • saradnja sa 9 opština koje će izgraditi mehanizam podrške za omladinsko preduzetništvo, što će trajno mladima obezbjediti podršku iz opštinskih budžeta za pokretanja vlasitih biznisa,
  • javni radovi u opštinama pogođenim poplavama itd.

Projekat YEP na ovaj način pruža nove mogućnosti za mlade, prije svega otvaranjem novih mogućnosti za zaposlenje kroz lokalne inicijative (posebno u ruralnim opštinama), objavom sedmičnih info-paketa (do sada objavljeno 988 mogućnosti za sticanje novih vještina, edukacija, kurseva, grantova stipendija itd.) čime se utiče na bolju pokretljivost mlade radne snage i jačanje njihove kompetitivnosti koja se ukazuje kao jedan od razloga za nisku zaposlenost mladih.

Na kraju, pitanje zapošljavanja mladih postaje ključnu u javnoj areni, a jedan od primjera je učešće u kreiranju i realizaciji emisije “Recept za uspjeh” koja je emitovana na BHRT, a u prvoj sezoni je emitovala 30 motivirajućih priloga koji služe kao putokaz za mlade nezaposlene. Na taj način pričama o uspjehu mladih ljudi koje su objavljene u saradnji sa BHT pokazujemo da javne službe za zapošljavanje moraju preuzeti više odgovornosti za podršku nezapsolenima, a posla i egzistencije u BiH ima i bez političkih veza. Sami smo odgovorni za svoju budućnost.

Srećan nam rođendan i spremni smo za nove izazove i nove radne pobjede, u isto vrijeme svjesni da se svakog dana moramo boriti protiv situacije opisane u pjesmi Dubioza kolektiva “Kažu”.

Druge objave u kategoriji