Search

Timska podrška nezaposlenim licima – ključ uspjeha reforme sistema Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Danas (18.10.2014.) je u Sarajevu organizovana obuka za sve zaposlene u J.U. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo (JUSZZKS). Obuku organizuju JUSZZKS i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Ovo je prvi put da se organizuje interna obuka za sve zaposlene u JUSZZKS, a i jedna od rijetkih obuka ovakvog tipa u javnom sektoru. Upravo zato je za dan održaanja odabrana subota, kako biroi ne bi niti jedan dan zatvorili vrata svojim klijentima.

Obuku je otvorio direktor JUSZZKS Igor Kamočaji, koji je svim prisutnim dao osnovne smjernice razvoja JUSZZKS, te šta je do sada u reformskom procesu urađeno, te šta je urađeno na jačanju pozicije službenika JUSZZKS. Nakon toga je rukovodilac YEP-a Ranko Markuš dao osvrt na ulogu Projekta i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u ovom procesu. Gdin Markuš je predstavio i anmimirani edukativni film koji opisuje poslove u birou, a koji je dostupan i na web stranici YEP-a i na kanalu YouTube.

U dosadašnjoj reformi je uvojen Pravilnik o radu, koji definiše opise poslova, određuje potrebne uslove za rad i potreban broj izvršilaca za obavljanje svih neophodnih poslova, kao i druga pitanja od značaja za organizaciju i poslovanje JUSZZKS u skladu sa metodama rada testiranim u Oglednom birou Novo Sarajevo. Prakse oglednog biroa će se do kraja ovoga mjeseca početi implementirati u Biroima Centar i Hadžići.

U JUSZZKS se obavljaju poslovi utvrđeni zakonom, a koji je usklađen sa međunarodnim konvencijama koje je BiH ratificirala, pa je su skladu sa tim poslovi podjeljeni na savjetodavne i evidentičarske. Ovdje je posebno značajno imati na umu da je u reformi JUSZZKS uloga savjetodavca za zapošljavanje sve značajnija, a karakteriziraju ga određene osobine u smislu zadataka ineophodnih kompetencija. Ključni zadaci savjetodavaca, osim zadataka koji se fokusiraju na posredovanje, fokusiraju se na zadatke savjetodavne prirode, ali i elemente socijalnog rada i administrativnih zadataka. Adekvatan opis poslova i zadataka podrazumijeva individualno i grupno savjetovanje, a postaju odgovorni za integraciju nezaposlenim na tržište rada. Na pitanje nezaposlene osobe “kome je biro ponudio posao”, savjetodavci moraju dati odgovor. Posao savjetodavca postaje najteži i najodgovorniji posao u Službi.

Suština reforme je da služba postane mehanizam podrške nezaposlenim licima u traženju zaposlenja, a da bi se to postiglo svi u službi moraju biti tim, koji će raditi na tim poslovima. Polovinom novembra se u rad JUSZZKS uvodi sistem upravljanja učincima kao zvanični upravljački alat.

Slike sa današnjeg događaja su dostupne na YEP FB stranici i u sljedećoj fotogaleriji (za prikaz kliknuti na narednu sliku):

 

DSC09379

 

 

 

 

Druge objave u kategoriji