Search

YEP priča o uspjehu: Najmlađi poštar Republike Srpske!

Ovo je priča o najmlađem poštaru Republike Srpske, a Projekat zapošljavanja mladih je predstavlja kao svoju priču o uspjehu iz Kluba za traženje posla Gradiška/Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Stevo Brkić je simpatični mladić (22) iz Gradiške, koji je završio mašinsku školu – smjer kompjutersko konstruisanje i prije nego je dobio posao u Pošti Republike Srpske radio je sve i svašta. Do najmlađeg poštara nas je dovela voditeljica Kluba za traženje posla Gradiška obzirom da je Stevo nakon završenog programa podrške u Klubu ušao na tržište rada. Okolnosti za mlade u Gradišci nisu nimalo povoljne i svaki vid podrške im je dobrodošao, kako kaže Stevo. Prije dolaska u Klub, Stevo je tražio posao duže od godinu dana, smatrao je da su mu sva vrata zatvorena i da mjesta za njega nema. Međutim, uz podršku Kluba uspio je pronaći dva posla, privremena i teška, van struke, ali je radio i to je za njega najvažniji uspjeh. Mladi, nezaposleni u Gradišci prema njegovim riječima su prilično pasivni i nisu dovoljno zainteresovani za traženje posla jer smatraju da nemaju šanse, iako imaju volju da rade.

Koliko je snažna ta volja za radom dokazuje upravo Stevo koji je jedno vrijeme radio dva posla, 20 sati je radio, 4 odmarao. Vjerovatno ovakav hiperaktivan način života može podnijeti samo pravi sportista poput njega koji se 15 godina bavi karateom.

Klub za traženje posla u ovakvoj sredini ima važnu ulogu u motivisanju mladih i osnaživanju da se pokrenu i učine nešto korisno za sebe. Izuzetno nam je drago da danas Stevo radi kao poštar, i to kao najmlađi poštar Republike Srpske, a na pitanje da li je zadovoljan sa današnjim radnom vremenom, Stevo se nasmiješio i rekao da je prezadovoljan. Njegov entuzijazam i optimizam su ono po čemu želimo pamtiti Gradišku i vjerovati da svi napori koje ulaže Zavod i Klub za traženje posla pomažu mladim nezaposlenima da brže dođu do zaposlenja, možda ne idealnog posla, ali je bitno da se uključe na tržište.

Klub za traženje posla predstavlja mjeru kojom se grupa mladih osnažuje da zajednički traže zaposlenje ili mogućnosti koje će im pomoći u aktiviranju u društvenoj zajednici. Rezultati Klubova za traženje posla u teškoj i kompleksnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi BiH su zaista impresivni, i svih 1.074 zaposlenja koja su proistekla nakon programa Kluba za YEP predstavlja 1.074 mlada života koja su promijenjena. Ova brojka stalno raste i zato i raste broj uspješnih priča koje objavljujemo.

 DSC_1513

 

 

 

Druge objave u kategoriji