Search

Simulacija razgovora za posao sa direktorom APIS-a u Klubu za traženje posla Srbac (ZZZRS)

Radionica “Simulacija razgovora za posao” održana je jučer u Klubu za traženje posla Srbac (u Birou Srbac, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske) u saradnji sa direktorom APIS-a Markom Miholjčićem koji se uvijek rado odazove pozivu Zavoda i direktno učestvuje u simulacijama sa grupom mladih.

Tom prilikom, članovi Kluba su imali priliku da u realnom razgovoru sa poslodavcem iskuse kako izgleda pravi intervju za posao i kakva im sve pitanja tom prilikom mogu biti postavljena. Ovoj radionici je prethodila radionica u kojoj voditeljica Kluba daje upute i savjete grupi o idealnom načinu prezentovanja i pravim odgovorima na intervju, te simulacija služi za provjeru stečenih znanja, vještina i “probu” u sigurnom okruženju kako bi na najbolji način se predstavili poslodavcima. Kandidatima su postavljena pitanja o kompaniji, poznavanju rada na poziciji za koju konkurišu, radnom iskustvu ili hobijima.

Po završteku simulacije, voditeljica kluba daje povratne informacije i sugestije na koji način da unaprijede svoj nastup kako bi ostavili bolji utisak na buduće poslodavce i smjernice za sastavljanje što boljeg CV-ija i propratnog pisma. Direktor Marko Miholjčić svojim savjetima i uputama može na najbolji način prenijeti aktuelne zahtjeve i želje poslodavaca, ponuditi praktična rješenja na pitanja mladih, a voditeljica Kluba ujedno tom prilikom može saznati i neke od trendova na tržištu rada. Ovaj princip rada se primjenjuje u radu modernih evropskih službi za zapošljavanje, gdje se društveno odgovorni poslodavci pozivaju na radionice sa mladim tražiocima posla.

Simulacija je jedna od najkorisnijih radionica u programu Kluba, te se njoj posveti minimalno dva dana ovisno o broju članova u grupi, jer svaki član grupe mora dobiti priliku da uradi simulaciju i dobije povratnu informaciju. Učešće u ovoj radionici, nezaposleni mladi ocjenjuju kao veoma pozitivno iskustvo koje će im pomoći u zapošljavanju.

Klub za traženje posla je grupno savjetovanje u kojem voditelj (obučeni savjetodavac) radi s grupom tri sedmice tokom kojih grupa stiče vještine traženja posla, dobija zadatke i ciljani broj prijava na konkurse (objavljene i neobjavljene) te mora da izvršava zadatke u Klubu uz podršku voditelja nakon čega dobija adekvatne povratne informacije. Slike sa jučerašnje radionice možete pogledati ovdje.

U program Kluba za traženje posla (koji je otvoren na 25 lokacija) uključeno je preko 3720 mladih, od čega je 1335 zaposleno. 

 

Druge objave u kategoriji