Search

FORMAT počeo sa obukama, zbog malog broja kandidata poziv još otvoren za nezaposlene

U sklopu programa praktične obuke za sve savjetodavce u JU Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, koju organizira Projekat zapošljavanja mladih YEP, uz podršku Ambasade Švicarske, u toku modula saradnja sa polodavcima u sklopu obuke radilo na konkretnom slučaju mogućnosti za obuku i zaposlenje u INSIDE (Ećo) Company. Obuke nezaposlenih po pozivima za obuku (stolar, tapetar i lakirer) se izvode u okviru edukativnog centra FORMAT, koji je uspostavljan uz podršku Ambasade Švicarske. Obuke su za nezaposlene osobe besplatne, odnosno finansirane su putem aktivnih mjera, kako bi se povećala zapošljivost nezaposlenih lica i na taj način direktno uticalo na njihovo zapošljavanje.

Tokom obuke savjetodavaca JUSZZKS dogovoreno je da će Služba putem svojih organizacionih jedinica, biroa za zapošljavanje da informiše i uputi nezaposlene osobe koji će biti kandidati za obuku za CNC programera, stolara, tapetara i lakirera. Na obuci je zaključeno da će od ukupnog broja nezaposlenih biti moguće uputiti minimalno 72 kandidata. I pored velike nezainteresovanosti nezaposlenih, biroi su uspjeli uputili sljedeći broj kandidata po obukama:

  • 38 kandidata za Obuku za stolara, 28 kandidata je prijavljeno preko lokalnih biroa.
  • 31 kandidat za Obuku za tapetara, 23 kandidata su prijavljena preko lokalnih biroa.
  • 21 kandidat za Obuku za lakirera, 17 kandidata je prijavljeno preko lokalnih biroa.

Od traženih 72 kandidata koja su Centru Format potrebna da bi kvalitetno obavili selekciju, centar FORMAT je uspio odabrati samo 30 kandidata koji zadovoljavaju minimum uslova za obuke, te su obuke počele sljedećom dinamikom:

  • 31.01.2015 godine sa Obukom za stolara i tapetara
  • 02.02.2015 sa Obukom za lakirera

Nezaposlene osobe i  dalje se pozivaju da se prijave na obuku, jer postoji još 42 mjesta za kandidate, koji će u najvećem broju nakon obuka dobiti zaposlenje.

Pozivamo sve zainteresovane da se jave u opštinski biro za zapošljavanje za više informacija.

 

Druge objave u kategoriji