Search

Додик захвалио Швајцарској за брзо реаговање током поплава

Предсједник Републике Српске Милорад Додик примио је данас у опроштајну посјету амбасадора Швајцарске у БиХ Андреа Шалера. Највише пажње, током састанка, посвећено је посљедицама које су оставиле катастрофалне поплаве у Босни и Херцеговини, као и начину на који Швајцарска може помоћи у санацији настале штете. Предсједник Републике изразио је велику захвалност Влади Швајцарске што је брзо и адекватно реаговала у тешким данима поплава.

Подсјећања ради, Швицарска je обезбиједилa неопходну хуманитарну помоћ становништву које је погођено катастрофом као и додатну подршку владиним институцијама у поплављеним подручјима. Тим од пет стручњака за питање вода и заштите околиша био је у процјени квалитете вода и евентуалних испуштања штетних материјала из индустријских постројења током оштећења узрокованих поплавама. Додатно, два хеликоптера типа ЦОУГАР швајцарских снага КФОР-а стављена су на располагање снагама ЕУФОР-а и Министарства сигурности Босне и Херцеговине. Кориштени су за евакуацију људи и снабдјевање животним намирницама у погођеним крајевима који су били неприступачни, а учествовали су и на поправљању насипа код орашја. Осим експертне помоћи Влада Швајцарске је осигурала и финансијска средства за хуманитарну помоћ коју ће спроводити канцеларија Каритаса Швајцарске у Босни и Херцеговини, те је у међувремену допремљена и подршка оружаним снагама БиХ у износу од 79 виљушкара.

Огледни биро (развијен од Пројекта запошљавања младих) који је амбасадор Шалер отворио у Добоју у октобру 2013.године, је само 7 мјесеци након тога у потпуности уништен поплавама. Данас се праве планови за његову обнову, а ускоро се очекује потписивање меморандума између пројектног менаџмента и менаџмента Завода за запошљавање Републике Српске.

У предстојећем периоду Влада Швајцарске ће наставити да сарађује са националним институцијама и међународном заједницом у пружању помоћи становништву поплављених подручја у складу са развојем ситуације на терену.

Предсједник Републике Српске и амбасадор Швајцарске констатовали су да је протеклих година остварена одлична сарадња између Босне и Херцеговине и Швајцарске и изразили наду да ће се та сарадња наставити и убудуће.

Druge objave u kategoriji