Search

Сала Скуштине Бијељина премала за све оне који су жељели да дају допринос Стратегији запошљавања РС

У препуној сали Скуштине општине Бијељина одржана је до сада најпосјећенија и најквалитетнија јавна расправа о Стратегији запошљавања Републике Српске. Циљеви стратегије запошљавања Републике Српске за период 2016-2020. су повећање запослености и до седам одсто на годишњем нивоу, те отварање нових и одрживост постојећих радних мјеста, рекла је помоћник министра за рад и запошљавање Републике Српске Мира Васић.

На јавној расправи о Нацрту стратегије запошљавања Српске од 2016-2020. године, одржаној данас у Бијељини, Васићева је истакла да ће значајнију улогу приликом запослења имати и Завод за запошљавање који неће бити само овјеривач картона, већ ће морати на свом подручју да зна колико има послодаваца, колике су њихове потребе и друге појединости које би биле значајне за незапослена лица.

Васићева је навела да ће, с циљем смањења незапослености, акционим планом, у оквиру стратегије, сваке године бити дефинисан број особа које ће се запошљавати на годишњем нивоу из различитих категорија, при чему ће предност имати рањиве категорије становништва, а радиће се на развоју социјалног предузетништва, кроз које би рањиве категорије, првенствено угрожене категорије, могле ријешти проблем запослења и појачати своју економску ситуацију..

Према њеним ријечима, у посљедње четири године, захваљујући претходној стратегији запошљавања, број особа које активно траже посао у Републици Српској смањен је за 5,2 одсто, а са евиденције Завода за запошљавање, прошле године у Српској је запослено око 34.000 лица.

“Циљ нам је да сваке године тај број повећавамо, те да већ у наредној години за седам одсто смањимо број особа које активно траже посао, а којима ће Завод директно посредовати при запошљавању, што до сада није било случај”, рекла је Васићева.

Она је истакла да је стратегијом предвиђено и увођење нове мјере послодавцима – враћање доприноса за пет и више новозапослених лица, при чему ће послодавци бити у обавези да та лица у радном односу задрже најмање три године.

Као једну од мјера која ће служити реализацији стратегије, Васићева је навела смањење фискалних и парафискалних оптерећења.

Она је напоменула да ће упоредо са стратегијом, надлежно министарство проводити измјештање здравственог осигурања са евиденције завода, појашњавајући да то значи да ће незапослена лица осигурање остваривати посредством Фонда за здравстевено осигурање и то већ од 1. јануара 2017. године уколико до тада сва ресорна министарства заврше законске и подзаконске акте.

Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске координира процес израде стратегије запошљавања Републике Српске 2016-2020, која се тренутно налази у фази нацрта, те је предмет дискусије између заинтересованих страна, прије свега социјалних партнера. Јавне расправе се организују уз техничку и стручну подршку Пројекта запошљавања младих, односно Владе Швајцарске.

Посљедња у низу јавних расправа овог важног документа ће се одржати сутра у Приједору.

Druge objave u kategoriji