Search

Формиран Волонтерски сервис Српске

Омладински комуникативни центар (ОКЦ) из Бањалуке и 14 организација у оквиру којих дјелују локални волонтерски сервиси данас су формирали Волонтерски сервис Републике Српске.

Извршни директор ОКЦ-а Бањалука Саша Марковић изјавио је да се овај центар у посљедњих десетак година бави питањем волонтеризма и свим активностима које се односе на волонтирање, законску регулативу и дјеловање на терену, све у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске.

Он је напоменуо да је ОКЦ у посљедњих мјесец дана преузео улогу волонтерског сервиса Републике Српске кроз ангажовање волонтера и прикупљање хуманитарне помоћи у сарадњи са другим организацијама, како би помогао угроженом становништву у подручјима погођеним мајским поплавама.

Виши стручни сарадник у Министарству породице, омладине и спорта Српске Нела Сладојевић каже да ово министарство активно подржава развој волонтирања у Српској од ступања на снагу првог Закона о волонтирању 2008. године.

Сладојевићева је нагласила значај волонтера за развој друштва и додала да је оснивање Волонтерског сервиса Српске планирано Стратегијом за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској за период од 2014. до 2018. године.

Она је подсјетила да су се поплаве догодиле само седам дана након усвајања Стратегије, којом је предвиђено оснивање Волонтерског сервиса.

“Било је неопходно да се дјелује одмах, без обзира што Волонтерски сервис није био правно и формално основан, али је његову улогу преузео Омладински комуникативни центар, који је од првог дана на терен слао волонтере који су помагали у свим угроженим општинама Српске”, појаснила је Сладојевићева.

Она је за јул и август најавила реализацију волонтерских кампова и радних акција за помоћ свим угроженим подручјима у Српској, а који ће окупити волонтере из Српске, међународне волонтере и младе људе из дијаспоре.

Извршни директор Волонтерског сервиса Српске Вања Кукрика рекла је да сервис има за циљ унапређење и побољшање рада постојећих и будућих локалних волонтерских сервиса њиховим умрежавањем и успостављањем стандарда дјеловања.

Она је нагласила да је током мајских поплава на помоћи угроженом становништву било ангажовано више од 1.000 волонтера и одрађено више од 10.000 волонтерских сати.

(vladars.net)

Druge objave u kategoriji