Search

Велики обим сарадње са Пројектом запошљавања младих дефинисан Планом рада ЗЗЗРС за 2015.годину

Програм рада ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске представља основни документ којим се планира реализација основних функција Завода у 2015. години. Њиме се дефинише начин реализације утврђених циљева и приоритета политика запошљавања и утврђују програми и мјере који ће се реализовати, како би се достигли постављени циљеви. При изради Програма рада за 2015.годину узети су у обзир стратешки циљеви и правци Стратегије запошљавања Републике Српске 2011-2015, Документа оквирног буџета и других важнијих докумената који регулишу ову област или су уско везани за њу. Детаљна анализа Програма рада показује велики интензитет сарадње Пројекта запошљавања младих и Амбасаде Швајцарске са овом институцијом.

Завод за запошљавање Републике Српске остварује интензивну и непосредну сарадњу са другим институцијама и организацијама укљученим у активности на тржишту рада. Ова сaрадња посебно је изражена са домаћим и међународним организацијама кроз пројекте који за циљ имају јачање институционалних капацитета и унапређење рада Завода. У оквиру наведене сарадње активности ће се усмјерити на „Пројекат запошљавања младих – YEP II“ са фокусом на:

  1. наставак активности на увођењу и развоју система управљања учинцима,
  2. ширење пракси огледног бироа Добој на друге бирое у оквиру Завода за запошљавање,
  3. развој и обогаћивање садржаја рада клубова за тражење посла,
  4. даље унапређење рада са незапосленим лицима и послодавцима.

Иначе општи циљ овога пројекта су ефикаснија интеграција незапослених лица на тржиште рада, као и ефикасно остваривање права по основу незапослености уз смањење административних трошкова. Појединачни циљеви овога пројекта укључени су мјере активне политике запошљавања које су планиране у 2015.години.

Програм рада за 2015.годину акценат ставља и на развој услуга ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске ради конкурентности радне снаге и задовољења потреба тржишта рада, развоја људских потенцијала и административних капацитета у креирању и давању нових услуга. ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске тежи остваривању водеће позиције на тржишту рада успостављањем партнерских односа и јачањем утицаја на доношење и провођење политика запошљавања.

Како је и утврђено Програмом рада за 2014.годину тежиште активности било је усмјерено на рад са незапосленим лицима и ефикаснијим услугама у области посредовања, што је у великој мјери остварено уз подршку Пројекта запошљавања младих и Амбасаде Швајцарске.

Кроз комплетну обуку Клубова, у првих девет мјесеци 2014.године, прошло је 678 лица, од тога 277 мушкарца и 401 жена. У истом периоду, уз помоћ услуга које пружају клубови, запослење су пронашла 168 лица (67 мушкарац и 101 жена). Чланови клубова за тражење посла су се 371 пута телефонски обратили потенцијалним послодавцима, пријавили се на 969 конкурса, послали 923 писмених пријава послодавцима и прошли кроз 684 симулацију или директни интервју са послодавцима.

Основни циљ ове мјере је подизање нивоа активности на тржишту рада, посебно младих и активирање дугорочно незапослених лица ради бржег укључивања у процес рада. Активности на овоме плану ће се реализовати углавном кроз рад клубова за тражење посла и ЦИСО центара, при чему се истичу:

  1. Инфо пакети које је као информативну мјеру креирао Пројекта запошљавања младих, а имплементира се уз помоћ ЦИСО центара
  2. Развој вјештина кориштења различитих информација о слободним радним мјестима,
  3. Стручну помоћ у подизању мотивисаности за активно тражење посла кроз Клубове за тражење посла;
  4. Стручну помоћ у обуци и усвајању техника активног тражеља посла и разговора са послодавцем кроз Клубове за тражење посла;
  5. Организовање директних разговора са послодавцима у циљу презентације актуелних потреба и могућности запослења кроз Клубове за тражење посла;
  6. Бољу промоцију позитивних примјера добре праксе корисника услуга који су се запослили кроз Клубове за тражење посла;
  7. Сарадњу са невладиним организацијама у циљу обједињавања свих релевантних информација битних за могућности запошљавања кроз локлане иницијативе Пројекта запошљавања младих.

Активностима у 2015.години, планира се повећање обухвата незапослених лица који користе услуге ЦИСО центара и клубова за тражење посла за 20%, што би требало да допринесе и повећању укупних активности на тржишту рада.

У 2014.години кроз пројекат YEP развијен је ИТ систем у форми WEB апликације „Управљање учинцима“ за мјерење учинака бироа у оквиру ЈУ ЗЗЗРС. Имплементација и примјена овог система планира се за 2015. Ова активносст је дио унапређења информатичке (апликативне и комуникацијске) подршке пословним процесима, као и система извјештавања и статистичке обраде за апликације које су већ у употреби:

  1. Апликација за праћење савјетодавног рада у бироу израђена (служи као једна од подлога за апликацију коју финансира YEP-успостављање система мјерења учинака у ЈУЗЗЗРС)
  2. LMIS (Labor Market Information System)- база незапослених лица (актива и пасива), поднијетих потреба послодаваца и извјештаја о заснивању радног односа
  3. ЕЕАМ (Електронска евиденција активних мјера) У 2015. години пројекат SSENSP ће финансирати нову надоградњу EEAM информационог система
  4. проширење процесом поврата средстава, као и дораду додатних извјештаја и измјене у постојећем процесу одобравања средстава.
  5. ЕЛМО (Апликација поднешених пријава доприноса за незапослена лица на здравствено осигурање у информациони систем Пореске управе РС и обрачун доприноса за здравствено осигурање)
  6. МУБИС (Апликација новчаних накнада и „докупа стажа“ са рјешењима, исплатама и обрачунатим доприносима из 1002 обрасца)

Пројекат запошљавања младих (YЕP) подржава Амбасада Швајцарске, а имплементира њемачка организација GOPA . Визија пројекта је да буде потпуно интегрисан у рад Завода за запошљавање као техничка подршка, односно вањско истраживачко одјељење, генератор иновација у раду и проналажењу извора њиховог суфинансирања, како би рад Завода био ефикаснији, чиме ће користи остварити незапослени млади, али и остали клијенти Завода, као и друштво у цјелини. 

 

 

Druge objave u kategoriji