Search

Економска политика Републике Српске предвиђа реално исказивање понуде радне снаге

Израда Економске политике Републике Српске за 2015. годину предвиђена је Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2014. годину („Службени гласник Републике Српске“, број 17/14) и представља документ који дефинише циљеве економске политике и основне секторске политике Владе Републике Српске у 2015. години. Уједно, сагледава макроекономска кретања у међународном окружењу и Републици Српској, њихов међусобни утицај, те даје пројекције макроекономских показатеља за идућу годину. У изради Економске политике учествују сва министарства и институције Републике Српске у складу са својим ресорним надлежностима, док Министарство финансија има улогу да усклађује поједине политике са могућношћу њиховог финансирања и формално је предлаже Влади, а Влада Народној скупштини Републике Српске. При изради Економске политике за 2015. годину, узети су у обзир важећи законски, подзаконски и други акти, постојеће политике, те њихове извјесне измјене, одлуке институција Републике Српске, институција БиХ, као и договори са међународним финансијским институцијама.

Један од значајних приоритета Економске политике је реформа тржишта рада и побољшање економског и социјалног положаја радника. У области рада и запошљавања, Влада Републике Српске ће дијалогом и сарадњом са социјалним партнерима радити на стварању повољног амбијента за привређивање, унапређивање колективног преговарања, остваривање и заштиту права запослених конвенционалним и алтернативним методама рјешавања спорова. Влада ће се наводи у Економској политици борити за свако радно мјесто програмима подршке привреди или креативнијим програмима запошљавања, да би средства намијењена за ову сврху имала јасно прецизиран циљ, а резултати давања имали мјерљив учинак. Уједно, Влада ће у сарадњи са Савезом синдиката Републике Српске и Унијом удружења послодаваца Републике Српске активно радити на повећању најниже плате, с циљем побољшања економског и социјалног положаја радника.

Када говори о реформама на тржишту рада Влада се обавезала да изврши реформисање и иновирање правног оквира уређења области рада. Израдићемо и нови Закон о државним службеницима, да би се постигла већа ефикасност и одговорност администрације, али и већа флексибилност, између oсталог, и када је ријеч о премјештају и мобилности радне снаге. Увешћемо и институт бруто плате у одговарајућу законску регулативу, да би мотивисали и подстакли раднике да се брину за своју бруто плату, односно да буду заинтересовани и за уплату доприноса, јер ће им то бити основица за обрачун пензије, када испуне услове за пензионисање.

У циљу утврђивања реалне понуде радне снаге на тржишту рада, Економска политика предвиђа вођење евиденције незапослених лица из Завода за запошљавање Републике Српске, који су на евиденцији због здравственог осигурања, воде у Фонду здравственог осигурања, јер не чине активну понуду радне снаге. Ово је посебно значајно како би се омогућио квалитетнији рад са незапосленим особама које заистра траже запослење, а за ову реформу се залаже и Пројекат запошљавања младих у склопу активности унапрјеђења савјетодавне функције Завода за запошљавање. 

У складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама са Републиком Србијом радиће се на међусобном признавању лиценци из области грађевинарства и просторног планирања, чиме ће се створити услови за рад стручњака из Републике Српске на територији Србије, што ће такођер допринијети мобилности радне снаге, а тиме потенцијално утицати и на смањење стопе незапослености.

 

Druge objave u kategoriji