Search

Завод за запошљавање Брчко Дистрикта у новој згради уводи ”Реформски пакет” и Клуб за тражење посла

Завод за запошљавање Брчко дистрикта би требало да буде пресељен у зграду бившег “Меркура” која ће бити реновирана за те намјене. У току је прибављање сагласности за добијање овог објекта у коме ће бити око 700 квадратних метара расположивог простора, чиме ће најмања служба за запошљавање у БиХ добити највећи простор, важно је напоменути да се тренутно Завод налаѕи у потпуно неадекватним просторијама.

Пресељење Завода за запошљавање у нову зграду се проводи на основу недавно потписаног Уговора о реализацији Реформског пакета са њемачком консултантском фирмом „Гопа“, а у оквиру Пројекта запошљавања младих, који подржава Влада Швајцарске.

”Реформски пакет” садржи инвестициони план са идејним рјешењем нове зграде брчанског бироа рада за чије реновирање је швајцарска Влада обезбиједила око 90.000, а Влада Брчко дистрикта око 200.000 марака. Остатак потребног новца ће бити обезбијеђен из Завода за запошљавање. У склопу активности подржаних од швајцарске Владе биће обезбјеђен нови информациони систем, нова интернетска страница, пројектна документација, обука особља и друге потребне врсте подршке с циљем да се што прије пређе на нове методе рада. Завод за запошљавање се обавезао да примјени нове методе рада, прије свега шалтерски систем рада, индивидуално и групно савјетовање.

Брчко

 

Јевтић каже да је, по зваршетку свих потребних радова, пресељење планирано у року од шест мјесеци до годину дана, а по идејном рјешењу ће, у новој згради, између осталог, бити уређена велика шалтер сала, затим мултифункционална сала са обуке и семинаре са 20 мјеста, те савјетничке канцеларије.

 

Брчко2

 

Пројекат подразумијева и већи квалитет услуга које ће Завод за запошљавање пружати незапосленима. „Наши радници ће бити прерасподијељени на евидентичаре и савјетодавце. У шалтер сали ће бити много мање гужве и процес евиденције ће, уз помоћ евидентичара, тећи много брже. Такође ће савјетодавци разговарати појединачно са сваком незапосленом особом и пружати им помоћ у проналаску посла.

Савјетодавни процес ће, у првој фази, трајати годину дана, а након тога ће особе које не успију наћи посао прећи у Клуб за тражење посла гдје ће са њима бити организован групни рад. Такође ће се, у новом простору, у дванаестомјесечном периоду вршити обука из области информатике, рачуноводства, њемачког и енглеског језика за много већи број људи него сада. Уз постојеће капацитете обучимо годишње између 70 и 80 људи, а план је да их буде између 200 и 300“, појаснио је Јевтић. Пресељење Завода за запошљавање у нову вишефункционалну зграду у Брчком укључује и ангажман три додатна радника која ће обављати савјетодавне послове.

Све досадашње реформе су заобишле Завод за запошљавање Брчко Дистрикта, па се очекује да ће од примјене Реформског пакета незапослени имати значајну корист, прије свега у добијању стручне и правовремене подршке у тражењу запослења.

Радио Брчко и Пројекат запошљавања младих

Druge objave u kategoriji