Search

Завод за запошљавање издвојио средства за локалне заједнице

На сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске одржаној 19. 6. 2020. године донесена је одлука о расписивању Јавног позива за коришћење средстава по програмима запошљавања у 2020. години за који су Влада Републике Српске и ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске обезбиједили  10.728.106,90 КМ за запошљавање 2.170 лица.

По први пут ће се ове године реализовати Програм подршке партнерству у реализацији активних политика запошљавања и самозапошљавања са локалним заједницама на чијем развоју је радила Инвестицијска фондација ИМПАКТ уз подршку Владе Швајцарске. Овај програм представља значајну иновацију у пружању мјера Завода за запошљавања.

У складу са Акционим планом запошљавања Републике Српске за 2020. годину („Службени гласник Републике Српскеˮ, број 57/20) ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске спроводи „Програм подршке партнeрству у реализацији активних политика запошљавања и самозапошљавања са локалним заједницама, удруживање средстава за запошљавање” за чију реализацију су предвиђена средства у износу од 200.000, 00 КМ. Завод за запошљавање Републике Српске позива јединице локалне самоуправе, које имаји формиране локалне савјете за запошљавање, усвојен локални акциони план запошљавања и планирана средства у свом буџету за подршку запошљавању, да поднесу захтјев за финансирање мјера активне политике запошљавања (АПЗ) у 2020. години. Акционим планом запошљавања Репоблике Српске у 2020. години утврђене су конкретне мјере, шест програма запошљавања, носиоци активности, циљне групе, индикатори учинка, временски оквир и износ средстава са изворима финансирања која су потребна за сваку појединачну мјеру и активност.

Локални акциони план запошљавања јединице локалне самоуправе мора бити у сагласности са Акционим планом запошљавања Републике Српске за 2020. годину у дијелу програма за које се тражи удруживање средстава. 1. Мјере које се суфинансирају У складу са Акционим планом запошљавања Републике Српске за 2020. годину, вршиће се финансирање сљедећих мјера активне политике запошљавања:

  1. Субвенције за самозапошљавање;
  2. Субвенције послодавцима за запошљавање незапослених лица;
  3. Субвенције за оспособљавање приправника;
  4. Обуке за познате послодавце и запошљавање након проведене обуке. Конкретне активности по наведеним мјерама проводе локалне заједнице корисници средстава, које су дужне да тромјесечно извјештавају Завод за запошљавање посредством локалних бироа за запошљавање. 2. Услови учешћа

Услови за одобравање учешћа јединицама локалне самоуправе у финансирању мјера
АПЗ су:

Формиран локални савјет за запошљавање;

  • Усвојен локални акциони план запошљавања за 2020. годину. Локалне заједнице
  • могу поднијети захтјев само по оним програмима запошљавања који су усклађени са
  • Акционим планом запошљавања Републике Српске за 2020. годину;
  • Обезбјеђена потребна средства у буџету јединице локалне самоуправе за
  • финансирање одређеног програма или мјере АПЗ;
  • Да се путем програма или мјере запошљавају лица са евиденције Завода за запошљавање на период од минимално 12 мјесеци. 5. Редовно измиривање обавеза по основу пореза и доприноса у складу са законом.

Фондација ИМПАКТ ће пружити подршку општинама које су исказале заинтересованост за креирање локалних партнерстава за запошљавање – Бијељина, Угљевик и Лопаре.

Јавни позив за програме запошљавања и самозапошљавања ће бити објављен данас на порталу Завода за запошљавање, а у понедјељак 22. 6. 2020. године и у дневним новинама Глас Српске.

 Јавни позив за програме запошљавања можете преузети овдје.

Druge objave u kategoriji