Search

Зашто постављамо погрешна питања или требају ли нам бољи јавни службеници?

У данашњој дневној штампи је објаљен текст под насловом Новац одлази за љепше биографије, у којем се анализира извјештај ревизије о извршењу буџета институција БиХ за 2013. годину који тврди да је за набавку књига и литературе и стручно усавршавање запослених институције БиХ потрошено више од 650.000 КМ из буџета, иако нема критеријума за признавање тих трошкова.

Канцеларија за ревизију институција БиХ поново је скренула пажњу надлежнима у министарствима, агенцијама, канцеларијама и дирекцијама да не постоје критеријуми за признавање трошкова по основу издатака за стручне књиге и литературу и стручно усавршавање. И прошле године је извјештај третирао ово питање, али је пракса настављена.

Према медијским натписима ови трошкови у већини случајева служе “за уљепшавање биографија чиновника”, што може бити само медијски наслов да привуше читаоце. Трошкови јесу проблематични што су настали без одговарајућих аката и критеријума, али би фокус требао бити на другом дијелу препоруке ревизора да не постоји анализа ефеката усавршавања запослених. Недопустиво је да се улаже огромни новац пореских обвезника, а да се ефекти потрошње не прате. И није питање само обука плаћених буџетским средствима, већ и обука организованих од стране међународне заједнице, или домаћих организација. Свака обука и семинар без ефеката је додатно трошење буџетског новца, јер службеници не само да су изгубили вријеме, већ су га плаћени провели на мјесту од чега држава није имала користи.

Босна и Херцеговина са огромним административним апаратом треба квалитетне и обучене државне службенике, за чије образовање и усавршавање не треба жалити новац. Нама требају најбољи државни службеници са најбољим знањима и вјештинама. Али свако усавршавање мора имати циљ и мора унаприједити пословне процесе на радном мјесту. Због тога је неопходно увођење система управљања учинцима, на чему Пројекат запошљавања младих већ дуго времена ради у јавним службама за запошљавање. Апликација за праћење учинака ће ускоро бити озваничена као управљачки алат у Служби за запошљавање Кантона Сарајево и Заводу за запошљавање Републике Српске.

 

Druge objave u kategoriji