Search

Локална партнерства за запошљавање као ефикасан модел сарадње на реализацији локалних развојних приоритета у области запошљавања

Јавне службе за запошљавање су јавне институције задужене за имплементацију активних политика на тржишту рада, са посебним акцентом на управљање промјенама и неравнотежама која се јављају као резултат различитих економских утицаја. Како би се тај комплексни задатак испунио, службе би требале стално преиспитивати постављене циљеве и услуге које пружају. Управо концепт локалних партнерстава за запошљавање се нуди као једно од рјешења за несихронизован приступ различитих институција и велики број нејасноћа код крајњих корисника ради којих би се могућности на тржишту рада требале имплементирати.

Наиме, Стратегијом запошљавања Републике Српске за период 2016-2020 предвиђена је мјера успоставе савјета за образовање и запошљавање у којем је Завод за запошљавање Републике Српске носилац активности. Имајући у виду стратешко опредјељење Завода за запошљавање Републике Српске Пројекат запошљавања младих (YЕП) је у претходном периоду пружио техничку подршку успостави локалних партнерстава за запошљавање у Републици Српској.

Као резултат ових настојања али и техничке подршке Градска управа Града Бијељина и ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске недавно су провели Јавни позив за додјелу подстицаја незапосленим лицима на територији Бијељине, која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, а у циљу подршке самозапошљавању и развоју занатства.

Вриједност програма износи 40.000 КМ, од чега је из градског буџета обезбијеђено 50 одсто средстава, а преосталих 50 одсто Програма финансираће Завод за запошљавање.

Druge objave u kategoriji