Search

Потписани уговори о самозапошљавању у Мркоњић Граду

Директор Завода за запошљавање Републике Српске, Милко Чолаковић, 24.01.2014. године у Мркоњић Граду потписао је уговоре о суфинансирању самозапошљавања по “Пројекту запошљавања у пољопривреди Републике Српске у 2013. години” са 22 незапослена лица из ове општине, за шта су издвојена средства у износу 176.000 КМ. Потписивању уговора присуствовали су начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, представници Завода и корисници средстава.

Пројектом запошљавања у пољопривреди РС у 2013. години предвиђено је запошљавање 491 лица са евиденција незапослених Завода по три компоненте и то: запошљавање код послодавца и самозапошљавање у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама Републике Српске, запошљавање код послодавца и самозапошљавање у развијеним и средње развијеним општинама, те запошљавање високообразованих стручних кадрова у пољопривредним задругама. Укупна вриједност пројекта је 3.920.258,00 КМ.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Милко Чолаковић, истакао је да је Влада Републике Српске синхронизовано кренула у рјешавање проблема запошљавања.

“Влада Републике Српске у сарадњи са Заводом за запошљавање је кренула у израду и реализацију пројеката запошљавања, а оно што се показало као добро приликом реализације овог Пројекта јесте да су комисије обишле цијелу територију Републике Српске и упознале се са стањем на терену”, рекао је Чолаковић и додао да је направљена база података за евентуалне пројекте који ће бити у овој години.

Обавеза незапослених лица која су добила подстицајна средства по Пројекту пољопривреде је да изврше пререгистрацију из некомерцијалних у комерцијална пољопривредна газдинства, те да у наредне двије године уплаћују пензиско и здравствено осигурање у складу са законом.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић истакла је значај који овај пројекат има за општину.

“Потписивање уговора за самозапошљавање је од великог значаја за општину Мркоњић Град, јер ће се на овај начин број незапослених који се налазе на бироу смањити за 22 лица, што је итекако значајно”, изјавила је госпођа Аничић.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске у оквиру Акционог плана запошљавања у 2013. години, објавили су у мају мјесецу јединствени јавни позив за пет пројеката запошљавања, чијом је реализацијом планирано запошљавање око 5.000 лица са евиденција незапослених лица.

(ЈУ ЗЗЗРС, 27.01.2014)

Druge objave u kategoriji