Search

Tehnička podrška Federalnom zavodu u realizaciji Uredbe Vlade o zapošljavanju

Vlada Federacije BiH je krajem prošle godine donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te dugotrajno nezaposlenih osoba. Ova uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja.

Federalnim budžetom za 2016. godinu na ime poticaja zapošljavanju je planirano 50 miliona konvertibilnih maraka, a u 2015. godini je riječ o 20 miliona KM. Sredstva za subvencije osigurana su u Budžetu FBiH za 2015. godinu na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a bit će realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi.

S obzirom da se radi o velikim iznosima novca broj korisnika će biti značajno veći nego do sada, te da je praćenje realizacije uredbe komplikovanije nego standardni programi (prati se kretanje zaposlenosti kod poslodavca prije ostvarivanja prava na učešće u programu, ali i po završetku programa), Projekat zapošljavanja mladih (YEP) pruža podršku Federalnom zavodu za zapošljavanje u uspostavljanju sistema za realizaciju ovog kompeksnog zadatka. Podrška se ogleda u nabavci licenci za realizaciju programa, uspostava knjige mjenica, osposobljavanje osoblja iz kantonalnih službi za zapošljavanje, te nabavka tehničke opreme kako bi se obezbjedili tehnički preduslovi za ovaj posao.

O ovim aktivnostima je potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji na temu razvoja i realizacije aktivnih mjera na tržištu rada krajem decembra prošle godine.

 

Druge objave u kategoriji