Search

Startup Challenge počinje sutra

Centar za preduzetnišvo i upravljanje znanjem Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Ambasde Švicarske, organizuje Startup Challenge. Na ovaj način se pruža jedinstvena prilika ambicioznim, kreativnim i inovativnim mladim ljudima, za sticanje novih znanja i iskustava te pokretanje vlastitih startup biznisa.

StartUp Challenge je događaj edukativnog i takmičarskog karaktera u kojem učesnici imaju priliku da prisustvuju zanimljivim i interaktivnim radionicama iz različitih oblasti poslovnih nauka, te priliku da na kraju predstave svoje ideje i naprave prvi korak u pokretanju startup business-a.

Startup Challenge će kroz 5 edukacijskih sesija, koje će biti održane od strane akademskog osoblja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kao i stručnih eksternih partnera, učesnicima omogućiti sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti preduzetništva, marketinga, menadžmenta, finansija i informacionih tehnologija. Svi učesnici će po završetku navedenih edukacija dobiti certifikat.

Prijava na Startup Challenge-u bila je otvorena za sve studente I ili II ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu do 08. maja 2016. godine, te se očekuje objava konačne lista odabranih učesnika Startup . Održavanje sesija će biti u periodu od 11. do 28. maja, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kada će biti upriličeno i proglašenje pobjednika, te finansijska podrška za otpočinjanje biznisa, zasnovanog na pobjedničkoj ideji.

1.aprila je i zvanično krenula sa realizacijom treća faza Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji će i dalje biti finansiran od strane Vlade Švajcarske, a implementiran od strane konsultanstke kompanije GOPA  u periodu 2016-2020.godina. Glavni rezultat Projekta trebale bi biti institucionalne promjene na strain javnih službi za zapošljavanje koje vode ka zapošljavanju najmanje 4470 osoba, od kojih će 3900 biti mladi, a 50% žene. U ovoj fazi poseban fokus će biti na povećanju broja mogućnosti za zapošljavanje i radno aktiviranje mladih ljudi kroz podršku razvoja preduzetništva i socijalnog preduzetništva, te se očekuje osnivanje 57 poduzetničkih inicijativa od kojih će 27 biti socijalna preduzeća. U okviru te podrške nedavno su osnovana dva socijalna preduzeća “3DownPrint” Život sa Down Syndromom FBIH i “Perfect” koju osniva Fondacija lokalne demokratije, a ključni korisnici su žene žrtve porodičnog nasilja. I u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH namjera je unaprijediti aktivne mjere na tržištu rada, posebno u svjetlu razvoja mjera za podršku socijalnom preduzetništvu.

Final Predavac

Druge objave u kategoriji