Search

2020. godinu završavamo sa 5 potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u Cazinu

Nakon završenog ciklusa preduzetničkih obuka u 12 lokalnih zajednica i održanih javnih prezentacija poslovnih poduhvata te odabranih poslovnih ideja koji su stekli pravo na bespovratnu finansijsku i mentorsku podršku danas je u Cazinu potpisano 5 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za 5 pozitivno ocjenjenih poslovnih ideja okviru YEP inkubatora poslovnih ideja.

Sveobuhvatni program podrške razvoju poduzetništva YEP unkubator poslovnih ideja realizira se u 2020. godini u saradnji sa 12 lokalnih zajednica u BiH i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Zahvaljujući spremnosti pojedinih lokalnih zajednica da prošire fond podrške, na nekoliko lokacija je podrška omogućena većem broju kandidata i kandidatkinja nego što je prvobitno planirano, pa se očekuje da će skoro 80 preduzetnika i preduzetnica dobiti finansijsku podršku za registraciju i razvoj biznisa. U narednom periodu slijedi realizacija programa stručne i mentorske podrške.

U proteklom periodu Investicijska fondacija Impakt je u saradnji sa lokalnim zajednicama uspješno realizovala preduzetničku obuku nakon koje je ukupno 102 učesnika predalo finalizirani poslovni plan i poslovni model. Komisija za validaciju poslovnih ideja u čijem sastavu su pored predstavnika Investicijske fondacije Impakt i lokalnih zajednica učestvovali i predstavnici javnih službi za zapošljavanje/ili predstavnici poslodavaca. 

Kriterij za odabir 5 najboljih bio je izvodljivost poslovne ideje, održivost poslovnog modela te svakako potencijal za dalji rast i razvoj ogledan, između ostalog, i u potencijalu za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranju dodatne vrijednosti. Sa ovih 5 preduzetnika bit će potpisan ugovore o dodjeli bespovratne finansijske podrške te omogućiti im korištenje stručne i mentorske podrške prilagođene njihovih potrebama.

Stoga su danas u Cazinu potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava sa preduzetnicima iz YEP Inkubatora poslovnih ideja Cazin Dino Lasić – Salon masaže i fizikalnih terapija „FENIX“, Neira Topić – “Svijet ljubimaca” , Elvis Nuhanović “CNC BHF METAL”,  Said Kurtović  – “Dental protekt”, Haris Osmanagić SD Servis za čišćenje „Fresh and Clean“.

Program YEP inkubator poslovnih ideja realizira se uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Druge objave u kategoriji