Search

24000 захтјева: Реформа Завода затрпала Пореску управу

Фонд здравственог осигурања РС-а од 1. јануара утврђује својство осигураног лица, због чега је незапосленима потребно увјерење Пореске управе Српске о висини опорезивих прихода за подносиоца захтјева и чланове заједничког домаћинства у периоду од три мјесеца прије подношења захтјева.

Министар здравља Ален Шеранић казао је да је рок за регулисање здравственог осигурања 29. фебруар. Ипак, Пореска управа затрпана је захтјевима грађана и до краја фебруара неће моћи ни да протоколише све те захтјеве, а камоли да донесе одговарајућа рјешења.

– Откако је нови закон ступио на снагу, у Пореску управу примљене су 24.000 захтјева. Сви радници Пореске управе РС истичу да се ови захтјеви не могу протоколисати за неколико мјесеци, док ће њихова обрада трајати знатно дуже. То је огроман посао, а ПУРС се не бави само тиме.

Портпарол ПУ РС Никола Салапура каже да је ова институција од почетка године примала значајан број захтјева грађана који су раније право на здравствено осигурање остваривали путем Завода за запошљавање, али не каже колики је тај број.

Медији су раније писале да у Српској има 86.000 незапослених грађана који су здравствено осигурање до сада остваривали путем евиденције Завода за запошљавање.

Свако од њих сада ће морати да дође у Фонд, да би се пријавио за осигурање. У ФЗО РС кажу да се са Пореском управом Српске увелико ради на припреми свих процедура да би се измјене прописа провеле у пракси.

Измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању у РС-у утврђено је укупно 17 основа за пријаву на осигурање. Први пут основа за пријаву на осигурање може да буде старосна доб, специфична болест, лице без прихода и то под условом да не постоји ниједан други основ за пријаву на осигурање.

– Нама је најважније да је и законом остављен прелазни период, до краја фебруара 2020. године, како би се раздвојиле евиденције незапослених од права на здравствено осигурање о трошку РС-а, а осигураници могли несметано да остварују право на здравствену заштиту. Један од разлога да се пређе на ово ново рјешење је да се спријече злоупотребе система – истичу у ФЗО РС-а.

Druge objave u kategoriji