Search

Reformski paket: Uvodna obuka u Filijali Prijedor

Danas je nakon Uvodnih obuka u filijalama Bijeljina, Banjaluka i Trebinje, počela dvodnevna obuka za  biroe Filijale Prjedor. Prema ranijim izjavama zamjenice direktora Gordana Latinović uvođenje novog sistema rada nema alternativu, a da u tom procesu veliku ulogu imaju Vlada Švajcarske i Projekat zapošljavanja mladih, koji su i razvili cjelokupan Reformski paket. Uvodna obuka je napravljena na način da je moraju proći svi zaposleni, a nakon toga svi novozaposleni u sistemu Zavoda.

prijedor2Obuku provode interni treneri Nikolina Lukić i Sandra Kovačević, uz podršku YEP-a Venese Omerhodžić. Iako je dvodnevna obuka, koncipirana je na način da omogući usvajanje novih informacija o novom modelu, ali i praktične vježbe i igre uloga koje daju priliku da se tehnike savjetovanja vježbaju u kolegijalnom okruženju.

U veoma živoj diskusiji danas se razgovara i o izazovima savjetodavaca prilikom intervjua, primjerima iz prakse, koliko nezaposleni kriju da imaju zdravstvenih ograničenja te koliko to kreira problem u posredovanju, odnosno kojom metodom i alatima ustanoviti koje su informacije tačne od onij koje nezaposleni daju savjetodavcima prilikom intervjua.

Materijali sa obuke su bili dostupni i prije održavanja obuke putem online platforme www.znanje.berzarada.ba što je sasvim novi pristup u provođenju obuka koji unaprijed priprema učesnike i daje im osnovne ideje o konceptu, da bi se susretom sa trenerima i drugim kolegama mogli više posvetiti praktičnim pitanjima i provedbi na terenu.

Na kraju sutrašnjeg dana učesnici će pristupiti pismenom testu koji provjerava nivo znanja stečenog u toku obuke. Svi zaposleni u Zavodu čiji rezultat testa bude ispod 70% će prisustvovati još jednom ciklusu obuke. Na ovaj način se uvode interni sistemi obuke u rad Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, što je jako značajno s obzirom na veličinu i razruđenost sistema ove javne službe za zapošljavanje.

U planu je još da se do kraja godine organizuje zajednička Uvodna obuka za filijale Istočno Sarajevo i Doboj, čime će cijeli sistem Zavoda biti obuhvaćen pripremama za provođenje reformskog procesa.

Druge objave u kategoriji