Search

“Zumiraj zapošljavanje mladih” sa pedagozima HNŽ/K u Mostaru

Karijera  je rezultat aktivnosti pojedinca u poslovnom, porodičnom i društvenom životu, predstavlja razvoj pojedinca u učenju i radu tokom života. Upravljanje karijerom je dugotrajan proces, koji podrazumijeva lični razvoj, planiranje karijere, izgradnju ličnog profila, izbor prave radne organizacije. 

Čovjek bi trebao da upravlja svojom karijerom kao da je to kompanija. O ovim i drugim pitanjima vezanim za upravljanje karijerom, a u svrhu usmjeravanja učenika srednjih škola se razgovara na današnjoj radionici koju vodi Služba za zapošljavanje HNŽ/K u Mostaru, uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 

Screenshot 2017-02-16 11.15.02

U skladu sa “Strateškim pravcima razvoja karijerne orijentacije u Federaciji BiH za period 2015-2020 te principima Reformskog paketa, uvedena je metodologija audiovizuelnih materijala “Zumiraj zapošljavanje mladih” koja predstavlja rezultat zajedničkog rada U.G.Pravo Ljudski, Projekta zapošljavanja mladih i Službe za zapošljavanje HNŽ/K. Projekat YEP je prethodno kroz koučing zaposlenica Službe pomogao u pripremi današnje radionice, a koju vode dipl.psihologinja Maja Perić i dipl.pedagoginja Šejla Fejzagić. Današnjoj radionici prisustvuje 13 pedagoga, a nastavlja se sutra sa novom grupom, kako bi ukupno 27 pedagoga se educiralo za korištenje Priručnika “Zumiraj zapošljavanje mladih” kojeg će koristiti u radu sa učenicima završnih razreda, čime se napušta raniji pristup Službe koji je podrazumijevao održavanje časova profesionalnog informisanja na časovima odjeljenske zajednice sa završnim razredima srednjih škola. Ovaj novi praktičniji pristup već primjenjuje Služba za zapošljavanje TK, Kanton Sarajevo, te djelimično BPK, a uvodi se u Zavod za zapošljavanje RS.

Screenshot 2017-02-16 11.13.47

Druge objave u kategoriji