Search

3D print: Koliko smo daleko od izgradnje kuća – printerom?

Prepoznajući veliki potencijal 3D printinga za djecu i osobe s Down sindromom, udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ je osnovalo 3DownPrint Klub kroz koji djeca i mladi s Down sindromom, zajedno sa svojim vršnjacima, uz podršku produkt dizajnera razvijaju svoju kreativnost i maštu, te dizajniraju produkte prema svojoj želji i potrebi. Uz pomoć 3D printera omogućeno im je da i ono što su zamislili – isprintaju. Više od 100 djece i mladih učestvovati u radu 3DownPrint Kluba.

3Down-print-21

3DownPrint Klub je mjesto gdje mladi s Down sindromom stiču radne vještine na inovativan i kreativan način. Svi proizvodi printani 3D tehnologijom ponuđeni su na prodaju, čime se omogućuje samoodrživost ovog projekta.

Ovo je projekat koji ima više aspekata, i obrazovni, i inkluzivni, istovremeno ulazi i u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu. Stručnjaci iz YEP-a pomažu u kreiranju biznis plana, ali i nabavke opreme kako bi se osnovalo socijalno preduzeće koje se bavi štampom. Tako je udruženje dobilo jedan od tri registrovana UV printera na regiji Kantona Sarajevo. važno napomenuti da doprinos YEP-a nije ograničen na nabavku opreme te se ključni set  aktivnosti odnosi na uobličavanje potrebne opreme, znanja i vještina u održiv model integracije osoba sa Down sindromom, praktičnom realizacijom koncepta socijalnog preduzetništva. U finansiranju aktivnosti obuhvaćenih ovom inicijativom učestvuje i Ambasada Holandije u BiH.  

“Želimo da upotrijebimo vrhunska dostignuća iz oblasti 3D tehnologije, uključujući aditivnu 3D štampu, 3D skeniranje i 3D modeliranje s ciljem radne inkluzije članova udruženja. Donošenjem tržišne logike u cijeli Projekat nadamo se da ćemo napraviti uspješno socijalno preduzeće”, izjavio je dr. Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) prilikom otvaranja 2Down Print d.o.o. Da aktivnosti i nade dr. Markuša nisu bile uzaludne i bez osnova, pokazuje i završni račun za 2016.godinu. Danas je ovo preduzeće nakon samo godinu dana funkcionisanja potpuno tržišno održivo. 

Koliki je značaj 3D printa pokazuje i Ruska kompanija Apis Kor za samo 24 sata izgradila je kuću pomoću 3D printera. Kuća od 37 kvadratnih metara nalazi se u Rusiji, a njena izgradnja je koštala nešto više od 10.000 dolara.

Glavne komponente kuće, kao što su zidovi, pregrade i ovojnice su od betonskog materijala, a prozori i namještaj su kasnije dodani. Ukupni troškovi izgradnje iznose 10.134 dolara. Kuća se sastoji od hodnika, kupatila, dnevnog boravka i kuhinje, a kompanija tvrdi da joj je vijek trajanja 175 godina.

“Želimo promijeniti mišljenje da gradnja ne može biti brza, ekološki prihvatljiva, efikasna i pouzdana u isto vrijeme. Naš cilj je da postanemo najveća međunarodna građevinska kompanija koja će rješavati problem sa smještajem širom svijeta”, kazao je osnivač kompanije Nikita Chen-yun-tai.

Apis Kor tvrdi da je prva kompanija koja je razvila 3D printer koji može graditi zgrade na mjestu događaja. Inače, 3D kuće se obično ne grade na mjestu gdje će se i nalaziti. Više detalja možete pogledati u video prilogu: 

Druge objave u kategoriji