Search

5000 prijava na program za zapošljavanje mladih

Javni poziv objavljen je 18. februara 2016. godine, a prema posljednjim informacijama 3.300 osoba apliciralo je za prvo zapošljavanje, dok je za samozaposljavanje prisliglo 1.500 prijava.

Prijave još uvijek traju i vrše se podnošenjem zahtjeva na web portalu Federalnog zavoda zazapošljavanjehttps://www.fzzz.ba/vijesti/uredba-subvencioniranje-zapoljavanja-mladih-bez-radnog-iskustva-i-samozapoljavanja

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje objavljen je u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja koju je Vlada FBiH donijela krajem 2015. godine. Ova Uredba jedna je od mjera Akcionog plana za realizaciju reformske agende Federacije BiH. Na ovaj način Vlada Federacije BiH nastoji potaknuti zapošljavanje u proizvodnim privrednim subjektima, ali i poduzetničku aktivnost kod uglavnom mladih osoba, te doprinijeti rješenju problema nezaposlenosti o čijoj ozbiljnosti govori broj od više od pola miliona nezaposlenih u našoj zemlji.

Mjerom se projicira zapošljavanje od oko sedam do osam hiljada osoba, i to zapošljavanjem mladih bez ili sa godinom radnog iskustva i poticanje samozapošljavanja mladih. Radi se o ukupnom iznosu subvencije od 50 miliona KM, odnosno do sada najvišem iznosu koji se izdvaja za poticanje zapošljavanju i samozapošljavanju.

Ono po čemu se ova mjera razlikuje u odnosu na ranije javne pozive jeste to što su korisnici sredstava poslodavci iz oblasti proizvodnih djelatnosti, a ne djelatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, niti javna preduzeća i ustanove.

Druge objave u kategoriji