Search

BIZNIS AGENDA 2022: Prioritetne preporuke za rješavanje ključnih problema privatnog sektora

Konferencija Biznis Agenda 2022 održana je 22.6.2022.g u Sarajevu u organizaciji Centrara civilnih incijativa (CCI) u saradnji sa Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo CIPE. Investicijska fondacija Impakt sudjelovala je na konferenciji gdje je na drugom panelu govorio Senajid Đozo, izvršni direkrektor Fondacije.

Naglašen je značaj ovakvih skupova kako bio se istakle određene preporuke, a jedna od njih je reforma tržišta rada. Gdin Đozo napomenuo je da je potrebno jačati podršku procesu prekvalifikacije radnika, te dodao da postoje zakoni koji nisu liberalni, niti fleksibilni i da je vrlo teško uvesti radnu snagu. Na terenu je očito da je teško zadržati radnu snagu, pogotovo u manjim mjestima i kvalifikovane radnike.

Povećati direktnu pomoć različitim kategorijama privrede i građana kroz transfere iz viška prikupljenih poreza, u svrhu ublažavanja inflatornih efekata; privremeno obustaviti naplatu akciza na gorivo; ubrzati procedure za otvaranje, vođenje i zatvaranje preduzeća; definisati mjere populacione politike, kako bi se zaustavio masovni odliv radne snage – neki su od zaključaka sa Konferencije BIZNIS AGENDA 2022: Prioritetne preporuke za rješavanje ključnih problema privatnog sektora“.

Druge objave u kategoriji