Search

BOLD Economic Development Program projekat u crtama

Investicijska fondacija Impakt bila je jedan od partnera Amasade Sjedinjenih američkih država u provođenju BOLD programa, a aktivnosti su imale za cilj jačanje kapaciteta mladih u Bosni i Hercegovini iz oblasti poduzetništva i projektnog menadžmenta.

Održali smo 7 informativnih sesija na kojima je sudjelovalo preko 170 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Osim informacija o programu, načinu prijave na radionicu, informativne radionice bile su posvećene poduzetničkom procesu, načinu generiranja ideja, doprinosu projekta i poslovanja lokalnom gospodarskom razvoju, te rasprava o mogućnostima i resursima za provedbu poslovnih ili projektnih ideje u određenim lokalnim zajednicama. Uz predstavnike fondacije Impakt, na svakoj radionici sudjelovala je i atašeica za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a Holly Zardus koja je predstavila BOLD program i mogućnosti koje pruža mladim liderima u Bosni i Hercegovini.

U programu jačanja kapaciteta omladinskih lidera u oblasti poduzetništva i projektnog menadžmenta sudjelovalo je 26 mladih sa područja cijele Bosne i Hercegovine, a sami trening video porukom otvorio je Ambasador Erick Nelsson. Nakon svakog dana treninga, mladi su imali mentoring sesije sa stučnjacima iz fondacije, ali i sa gosp Emirom Nurkić-Kačapor iz instituta I4DI iz Sjedinjenih američkih država. Ovim radionicama zasigurno smo doprinijeli unaprjeđenju ekonomskog razvoja i poduzetničkih kapaciteta mladih lidera, unaprijedili smo njihovu međusobnu saradnju i proširili postojeće mreže poznanstava.

Nakon održanog Programa jačanja kapaciteta omladinskih lidera u oblasti poduzetništva i projektnog menadžmenta Investicijska fondacija Impakt pružila je mentorsku podršku u izradi 10 projektnih ideja/prijedloga za BOLD grant. Tokom mentorskih sesija ukazala se potreba za organiziranjem treninga iz Marketinga i finansija te smo u augustu 2021.g. održali dvodnevni trening gdje se jedan dan obrađivala tema marketinga i prodajnih vještina, a drugi dan je bio posvećen poreskom sistemu u Bosni i Hercegovini, indirektnim porezima, direktnim porezima i drugim parafiskalnim i fiskalnim naknadama za poduzetnike i drugim relevantnim informacijama u smislu poreza koje bi svaki poduzetnik trebao znati i biti svjestan.

Kako bismo bh. mladim liderima omogućili dostupan i pouzdan izvor osnovnih znanja i vještina u PCM-u, kreirali smo e-learning platformu za kurs upravljanja projektnim ciklusom https://pcm.impakt.ba/. Kurs je prilagođen individualnom i samousmjerenom učenju, gdje učesnici  imaju slobodu da uče kad god žele,  tempom koji pojedincu najviše odgovara. Svaki modul sadrži ulazni i izlazni test,   gdje imaju priliku pratiti svoje znanje i provjeriti tačnost naučenog. Osim testova, moduli sadrže savjete i bilješke.  Kroz module polaznici mogu pratiti razvoj projekta, te će kroz primjere imati priliku bolje razumjeti teorijske dijelove PCM-a.

Kurs je besplatan, a prijave se vrše putem maila  podrskasarajevo@impakt.ba  gdje ćemo vam dostaviti pristupne podatke za pohađanje kursa.

Druge objave u kategoriji