Search

Četiri miliona KM za sufinansiranje zapošljavanja za TK

Realizacija programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja 2017. kreće u februaru, a u vrijednosti oko 4 miliona i 266 hiljada KM za Tuzlanski kanton. Programi koji će biti realizovani u 2017. godini su:

  • Prvo radno iskustvo,
  • Vaučer za posao,
  • Sezonsko ili periodično zapošljavanje,
  • Javni radovi i
  • Start up ili pokratenje samostalne djelatnosti.

Cilj programa jeste zapošljavanje osoba sa evidencije nezaposlenih sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću radi jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, te očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti.

Korisnici programa su poslodavci registrovani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa.

„Očekujemo da će Javni poziv za sufinansiranje programa zapošljavanja i samozapošljavanja biti objavljen u periodu između 10. i 15. februara 2017. godine“, istakao je direktor JU Službe za zapošljavanje TK Tuzla, Senad Muhamedbegović, te dodao da će ovogodišnji programi biti objavljivani u tri etape, prvenstveno zbog  sezonskih poslova. Javni poziv bit će objavljen na web portalima Federalnog zavoda za zapošljavanje, www.fzzz.ba i Službe za zapošljavanje TK www.szztk.ba. Služba za zapošljavanje TK jedna je od službi koje zahvaljujući podršci Vlade Švicarske značajno reformišu svoje procedure i metode, a aktivne mjere kao što su individualno i grupno savjetovanje su se već počele provoditi i davati bitne rezultate. Povezanost između savjetodavnog procesa (procesa u kojem savjetodavac usmjerava, informiše i pruža pomoć nezaposlenoj osobi kako bi se zaposlila) i programa kao što su vaučer za posao, programi za samozapošljavanje su neki od principa na kojima je baziran Reformski paket, a koji primarno mijenja filozofiju rada službi i nastoji da se kvalitetnije i svrsishodnije iskoriste ljudski resursi službi a u cilju stvarne podrške nezaposlenim osobama. 

Izvor: tip.ba/yep

Druge objave u kategoriji