Search

Dobra prezentacija svojih sposobnosti, poput dobre organizacije ili snalaženja u IT programima, čvrst stav i volontiranje mogu umanjiti nedostatak iskustva

Nedostatak iskustva u poslu često je početnicima najveći problem jer žele steći iskustvo, ali ne dobivaju priliku. Međutim, u mnogim slučajevima, poslodavcima je upravo iskustvo puno važnije od završenih škola. Ipak, dovoljno samopouzdanja i dobra prezentacija mogu uvjeriti poslodavce da ste vi njihov najbolji izbor.

Radno iskustvo nije jedina stvar koja utječe na oblikovanje idealnog kandidata. Krenite s analizom aktivnosti u kojima sudjelujete izvan posla, hobijima i popisom vještina koje ste do sad koristili. Razmislite koje su vaše najjače strane, je li to organizacija, brzo pisanje, vladanje stranim jezikom ili snalaženje u IT programima jer upravo to može biti ključna stvar u odabiru.

Stvorite funkcionalan CV
Glavni zadatak kod pisanja CV-ija je da budućem poslodavcu otkrijete ono što možete ponuditi, a ne ono što vam nedostaje. Ako neko nema iskustva, njegov životopis treba istaknuti primjere profesionalnih vještina, kao što je rješavanje problema, upravljanje vremenom ili druge vještine koje su povezane s pozicijom koju želi, savjetuju poslovni stručnjaci. Najvažnije je shvatiti koje će vještine biti korisne poslodavcima kao i način na koji se one mogu primijeniti. Tako npr. nema smisla pisati da ste za vrijeme studentskih dana dijelili letke ukoliko je riječ o poziciji IT stručnjaka. Ali, ukoliko ste organizirali raspored promotera, to je već primjer da odlično vladate organizacijom što se traži u svakom poslu.

Dobra samopromocija čini čuda
Na razgovoru za posao nije samo važno znati svoje prednosti već i kako svoje sposobnosti predstaviti tako da odgovaraju ciljevima firme. Ako se nedostatak iskustva pokaže kao glavna tema razgovora, pokušajte usmjeriti razgovor na vještine koje posjedujete, ali nikako ne podliježite lažima. Nije se dobro pretvarati, niti lagati, upozoravaju stručnjaci. Poslodavci su tu već dugo i jako dobro znaju prepoznati imate li iskustva ili ne.

Druge objave u kategoriji