Search

FZZZ za mjere aktivne politike zapošljavanja predvidio oko 60 milijuna maraka

Federalni zavod za zapošljavanje za ovu godinu je za mjere aktivne politike zapošljavanja predvidio oko 60 milijuna maraka.

Ova mjera predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je na raspolaganju imao oko 55 milijuna maraka, kazala je za Fenu direktorica toga zavoda Helena Lončar.

Dodala je kako je za provedbu Programa sufinanciranja zapošljavanja, koji u sebi sadrži nekoliko mjera, osigurano 45 milijuna maraka, a za Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, 10 milijuna maraka.

Također, planirana je i provedba programa “Obuka i rad“, koji podrazumijeva financiranje obuke u razdoblju od tri mjeseca te dodatno zapošljavanje u sljedećih šest mjeseci na teret poslodavca, s tim da će poslodavac biti u obvezi da nakon tih šest mjeseci te osobe zadrži u radnom odnosu i sljedećih šest mjeseci, naglasila je Lončar, napomenuvši da je za provedbu tog programa planirano dva milijuna maraka.

O početku provedbe spomenutih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informiranja i web portala Zavoda, dodala je.

Govoreći o tome koliko je osoba na ovaj način zaposleno tijekom protekle godine, Lončar je istaknula kako se podaci o tome još uvijek zbrajaju, ali da se već sada može tvrditi kako je ostvareno ono što je planirano.

Plan za 2018. godinu bio je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 osoba. Još uvijek zbrajamo podatke o tome, budući da je sredinom 12. mjeseca 2018. godine bio još jednom otvoren Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja i da je u tijeku obrada prijava i zaključivanje ugovora, ali već sada možemo tvrditi da je zacrtani plan ostvaren, ocijenila je Lončar.

Prema našim analizama, ovisno o pojedinim mjerama, između 50 i 70 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinanciranja, što je jako dobar postotak prema standardima koji su postavljeni kod nas i u zemljama okruženja. Provedene aktivnosti monitoringa ukazuju na veliko zadovoljstvo korisnika, što nas posebno raduje i predstavlja potvrdu da mjere aktivne politike zapošljavanja provodimo na ispravan način, zaključila je Lončar.

(Fena)

Druge objave u kategoriji