Search

I dalje prisutan veliki jaz između žena i muškaraca na tržištu rada

Najnoviji izvještaj Svjetske organizacije rada navodi na ogromne izazove pred ženama u pronalaženju i čuvanju dostojanstvenih (konkurentnih) poslova u svijetu.

Unatoč pozitivnim nalazima u nekoliko zemalja, i dalje milioni žena gube bitku u borbi za ravnopravnost u svijetu rada, kaže se u novom izvještaju Međunarodne organizacije rada u okviru ” ILO’s Women at Work Centenary Initiative
Neophodne su efikasne i brze mjere, jer nema vremena za gubljenje. Agenda 2030 je prilika da se istraže sve opcije i razviju politike za ravnopravnost spolova.

Izvještaj Women at Work: Trends 2016  je istražio podatke u 178 zemalja koji zaključuje da neravnopravnost između muškaraca i žena i dalje postoji u globalnom tržištu rada. Štaviše, izvještaj pokazuje da u posljednje dvije decenije čal i značajan napredak žena koje završavaju fakultete nije doprinio u njihovoj boljoj poziciji na tržištu rada.

Na globalnom nivou, gender gap u zapošljavanju se smanjio samo za 0.6 % od 1995., gdje i dalje udio žena na tržištu rada u odnosu na ukupnu populaciju iznosi 46%, a za muškarce 72% u 2015.

Žene rade duže na poslu

Žene i dalje duže rade na poslu nego muškarci. Kako u siromašnim tako i bogatijim zemljama, u prosjeku, žene rade barem duplo više od muškaraca kroz neplaćeni posao u kući nego muškarci. U razvijenim zemljama, zaposlene žene (bilo preduzetnice, ili zaposlene kod poslodavca) rade 8 sati i 9 minuta u plaćenom i neplaćenom poslu, u odnosu na muškarce koji rade 7 sati i 36 minuta.

Druge objave u kategoriji