Search

Isplata podsticaja za poljoprivrednike u Kantonu Sarajevo do kraja godine

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Emir Hrenovica kazao je danas u Sarajevu da će do kraja godine svim poljoprivrednicima u KS-u “biti isplaćeni podsticaji, zajedno sa zaostacima”.

On je objasnio da isplata podsticaja kasni zbog toga što je zapisnik s javne rasprave o ovoj problematici dobio tek u ovom mjesecu. Hrenovica je kazao da je javna rasprava održana krajem aprila, dodajući da je insistirao da sve primjedbe i sugestije koje su poljoprivrednici iznijeli na raspravi budu unesene u zapisnik. Hrenovica je istakao da su poljoprivrednici i prije dobijali podsticaje, dodajući da će se to desiti i ove godine te da će prioritet biti isplata za proizvođače mlijeka.

Hrenovica smatra da se u proteklom periodu dosta manipulisalo podsticajima te da je u protekla tri mjeseca nadležna komisija dosta radila na tome, te ukazala na određene negativnosti.

– Trenutno se formira komisija i sa jednim vanjskim članom, inžinjerom poljoprivrede,a koja će u roku  30 dana izvršiti reviziju Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi KS-a, odnosno dijela koji se tiče neregistrovanih korisnika podsticaja – objasnio je Hrenovica.

Kada je riječ o njegovoj smjeni, koju je jučer zatražio predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, Hrenovica je kazao da “Bićo manipuliše novinarima”. Kazao je da i poljoprivredna udruženja trebaju dobiti podsticaje, “ali da moraju biti transparentna”.

(Izvor: Biznis.ba/Fena)

Druge objave u kategoriji