Search

Još jedan švicarski helikopter stiže u BiH

Od jučer je još jedan švicarski vojni helikopter stavljen na raspolaganje snagama EUFOR-a i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine za dostavljanje humanitarne pomoći u teško poplavljenim područjima u zemlji. Helikopter će se koristiti narednih sedam dana u najugroženijim oblastima. 

Kao posljedica katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini na desetine hiljada ljudi je još uvijek odsječeno od ostatka zemlje. Već u utorak je švicarski helikopter snaga KFOR-a sa Kosova stigao u Bosnu i Hercegovinu kako bi pomogao zračni transport u kriznim oblastima.

Uz njegovu pomoć uspješno je izvršena popravka brane u području Orašja na sjeverozapadu zemlje. Do sada je izvršeno 18 teretnih letova kojima je prevezeno 23 tone materijala, između ostalog vreće sa pijeskom i voda za piće. Osim toga, korišten je za prevoz medicinskog osoblja do odsječenih sela.

Zbog situacije u Bosni i Hercegovini i potrebe za povećanjem kapaciteta zračnog transporta, Vojska Švicarske šalje dodatni helikopter u Bosnu i Hercegovinu koji će do srijede, 28.05. biti na raspolaganju za dostavljanje humanitarne pomoći na licu mjesta, saopćeno je iz švicarske ambasade u BiH.

Druge objave u kategoriji