Search

Latvijska isporuka usluga nezaposlenima i aplikacija za rad sa nezaposlenim licima

Danas je u Siguldi održan sastanak o specifikaciji latvijske aplikacije za rad sa nezaposlenim licima, te analiza direktnog rada sa klijentima. Sastanak je održan u Siguldi. Sigulda je pored Rige najveće stjecište turista u Latviji. Od atrakcija su tu zamak Sigulda, a koji ima zanimljivu arhitektonsku izvedbu, zatim je tu žičara koja putnike prebacuje preko reke Gauje, na drugo brdo, Krimuldu i gdje se može videti otvoreno pozorište, u kome se na ljeto održava operski festival. U podnožju Krimulde se nalaze pećine Gutmanja i Mala pećina (Gutmana Ala i Maza Ala).

 Ono što bez ikakve dileme ostavlja bez daha u Siguldi jesu nepregledne šume (900 kilometara nepregledne borove šume u nacionalnom parku Gauja), predivno uređeno mjesto sa puno parkova, te bob staza koja je nejuzbudljivija atrakcija cijele Latvije, dužine 1400 metara, niz koju se moguće spuštati brzinom od 120 na sat. Stazu je gradila firma Graming iz Sarajeva – Jugoslavije, kako na njoj piše. Delegacija iz Bosne i Hercegovine je bila ponosna na ovaj grandiozni objekat, dok domaćini niti ne primjećuju taj natpis na samom ulazu iz nekih starih vremena. 

sigulda bob

Ključna tema sastanka u Siguldi je bila IT aplikacija za rad sa nezaposlenim licima, koja je rađena po ugledu na belgijsku aplikaciju VDAB. Ključne karakteristike aplikacije su mogućnost (ali i odgovornost) nezaposlene osobe da radi na razvoju svog CV-ja, koji se koristi kao alat za traženje adekvatnog zaposlenja. Pored toga kada poslodavci zahtjevaju posredovanje od Državne agencije za zapošljavanje obavlja se automatska procjena kandidata u odnosu na ono što traži poslodavac, čime aplikacija direktno određuje vještine koje imaju kandidati u odnosu na to što traži poslodavac. Prateći trendove na tržištu rada, automatski se također projecira mogućnost da nezaposlena osoba dobije zaposlenje (dužina trajanja nezaposlenosti), što je iako prosta statistička funkcija koja se u praksi pokazala kao veoma adekvatna procjena. 

Regionalna kancelarija Silguda isporučuje usluge u 7 opština, sa jedne lokacije. Jedina olakšica za nezaposlene je da ne moraju doći u kancelariju kojoj pripadaju, već uslugu mogu dobiti u bilo kojoj kancelariji. Također se u nekim opštinama organizuju mobilni timovi, koji svaka dva mjeseca dođu i posjete opštinu. Ono što je specifično za usluge je da se prema stanju na tržištu rada povećava ili smanjuje broj zaposlenih u regionalnim kancelarijama. Službenici se zapošljavaju i otpuštaju promjenama sistematizacija, koje se prilagođavaju uslovima na tržištu rada. U Silgudi je maksimalan broj nezaposlenih po jednom agentu za zapošljavanje bio 550. 

 

 

Druge objave u kategoriji