Search

Nezaposleni (ne)zainteresovani za rad na Urbanom poljoprivrednom dobru “Mojmilo”

Realizacija projekta “ Urbane poljoprivreda Mojmilo” omogućena je uspostavom lokalnog partnerstva između JP Lokom doo u vlasništvu općine Novi Grad Sarajevo i Projekta zapošljavanja mladih YEP koji se implementira uz podršku Vlade Švicarske.  

Cilj projekta je da se proizvodnjom organske hrane, koja će biti plasirana u domaćim trgovačkim lancima, otvore nova radna mjesta, a priliku za zaposlenje prije svega imaju mlada nezaposlena lica koja su u savjetodavnom procesu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Sa obzirom na veliki broj nezaposlenih na području Kantona Sarajevo, gdje je na evidenciji Službe krajem augusta/kolovoza 2017. godine registrovano čak 66.355 nezaposlenih lica, a najveći broj registrovanih nezaposlenih lica evidentiran je upravo u opštini Novi Grad (18.409 ili 27,77%), očekivano bi bilo da će se mladi odazvati posredovanju savjetodavaca biroa Novi Grad. 

Na žalost, samo dvije osobe prepoznale su ovu priču kao priliku za zaposlenje, dok se ostale osobe koje je posredovao biro Novi Grad nisu ni pojavile na predviđenim razgovorima u vezi sa potencijalnim radnim angažmanom.

Otvoreno je pitanje da li je visoka stopa nezaposlenosti u BiH isključivo rezultat niskog ekonomskog rasta i nedostatka novih radnih mjesta, kako je općeuvriježeno čuti u bh javnosti, ili postoje i drugi faktori kao što su nerealna očekivanja mladih, neaktivnost i nemobilnost, pa je pitanje i kakva je uloga javnih službi za zapošljavanje u cijelom procesu i da li postoji opći konzezus da se može i mora više učiniti kako bi se situacija na tržištu rada promijenila na bolje. 

 

 

Druge objave u kategoriji