Search

Osam nedelja dokumentarnih filmova o pravima radnika u BiH

Pred nama je osam nedelja dokumentarnih filmova o pravima radnima u Bosni i Hercegovini, kao i širom svijeta. Večeras (petak) je u Sarajevu održana svjetska premijera dokumentarnog filma “Bosnia Rising” / “Bosna ustaje”. U 30-minutnom dokumentarcu Carlo Nero prati borbu radnika tuzlanske DITE za spas i pokretanje proizvodnje u tvornici koja je nekada bila jedan od nosioca razvoja tuzlanske privrede. Premijeri filma su prisustvovali radnici DITE, tuzlanski sindikalisti i aktivisti, kao i glumac Rade Šerbedžija sa suprugom Lenkom Udovički, te režiser Carlo Nero i koproducentica oskarovka Vanessa Redgrave.

Nakon filma je uslijedila panel diskusija na kojoj su učestvovali prof. Kadrija Hodžić, prof. Jasmina Husanović, filozof Srećko Horvat, ekonomist Fred Harrison, te Emina Busuladžić, predstavnica Štrajkačkog odbora DITE. Rasprava koja je uslijedila nakon filma je bila živa, na momente dramatična, sa naglašavanjem potrebe za rješavanjem socijalnih i ekonomskih zahtjeva građana. Radnici su u više puta naglašavali da je jedini put za rješavanje problema nasilan, kakav je bio u toku posljednjih protesta, sa čim se značajan broj prisutnih nije složio. Fred Harrison smatra da je neophodno da se diskusije održavaju, i da ne vodi ka rezultatima napuštanje diskusija, već upravo to ostavlja situaciju nepromjenjenom. Glumac Rade Šerbedžija je u svom izlaganju naglasio da je najveći protivnik pravima radnika neoliberalna ekonomija i kada se govori o promjenama ekonomskog modela, zapravo se govori o poništavanju principa neoliberalizma. 

Na permijeri su prisustvovali i predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP), te direktorica festivala Pravo ljudski, Kumjana Novakova. Već ranije je dogovoreno da naredni filmski festival Pravo ljudski za svoju tematiku ima prava radnika, a da je YEP menadžment posebno zainteresovan da se u Festival uključi tema “Uloga savjetodavaca u zapošljavanju mladih”, te da je obradi u formi Foruma o zapošljavanju mladih. Jako je značajno da se u vrijeme ekonomske krize javne službe za zapošljavanje pozicioniraju kao institucija koja može pružiti potrebnu podršku nezaposlenima. Termin održavanja naerdnog Festivala je 12-17.novembar, a film za koji je zainteresovan YEP će imati premijeru u Meeting Pointu, dok će radionice za mlade biti održane u Kriterionu. S pravom se može reći da su mjesec oktobar i mjesec novembar mjeseci dokumentarnih filmova o pravima radnika, što je značajan doprinos autora danima u kojima se odlučuje politički pravac reformi u naredne četiri godine.

IMG_5008 IMG_5000

Druge objave u kategoriji