Search

Nezaposleni u BiH smatraju mogućnost profesionalnog napredovanja bitnijom od novčane naknade

– Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika bi pokrenulo vlastiti biznis (40%), trećina ispitanika (30%) najradije bi radila za stranog vlasnika, dok bi 11% radilo za državu. – 

Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja Sedmih virtualnih dana karijera i znanja (19. – 26. oktobra 2016. godine) sproveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.Istraživanje je organizirano u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (MojPosao.net) i Srbiji (Infostud.com). U istraživanju je učestvovalo preko 2.300 ispitanika.  

Od ukupnog broja ispitanika iz Bosne i Hercegovine 53% je zaposlenih, 33% nezaposlenih, dok se 14% ispitanika još školuje.

Do kraja ove godine većina ispitanika ne očekuje niti povišicu (58%) niti napredovanje (55%). Ove godine povišicu je već dobilo 16% ispitanika, a napredovalo je njih 15%. Povišicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici iz Srbije (23%) i petina ispitanika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske (20%).

Kada govorimo o promjeni posla, trećina ispitanika (30%) planira promjenu posla u ovoj godini, a četvrtina ispitanika (22%) posao planira promijeniti samo ako će na to biti prisiljeni. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije.

Većina ispitanika ne boji se za svoje radno mjesto (66%), dok s druge strane 24% ispitanika strepi za svoje radno mjesto.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika bi pokrenulo vlastiti biznis (40%), trećina ispitanika (30%) najradije bi radila za stranog vlasnika, dok bi 11% radilo za državu. Ispitanici u Hrvtaskoj i Srbiji prije biraju raditi u državnim institucijama, dok ispitanici iz naše države ne preferiraju tu opciju. Od svih ispitanika, ispitanici iz Bosne i Hercegovine su najskloniji poduzetničkim vodama.

Više od pola zaposlenih bh. ispitanika (60%) izdvaja znanje i vještine kao najvažniji element za dobivanje posla, a odmah iza stavljaju iskustvo (58%), dok je bitnost veze prepoznalo 33% zaposlenih ispitanika. Nezaposleni ispitanici iz Bosne i Hercegovine (64%) smatraju da su i veza i iskustvo jednako bitni za dobijanje posla. Ispitanici veliku važnost pridaju sreći koju 47% ispitanika smatra važnim faktorom za dobijanje posla. Slično mišljenje dijele ispitanici koji se i dalje školuju gdje 69%ispitanika smatra da su znanje i vještine jedan od faktora koji utječu na dobijanje posla zajedno s iskustvom (55%). 

Na radnom mjestu zaposlenim ispitanicima nije najvažniji novac, već međuljudski odnosi (32%) te priznanje za obavljen rad (30%). Novac se nalazi tek na trećem mjestu i 21% ispitanika je izjavilo kako im je to najvažniji element. Nezaposleni ispitanici na prvo mjesto ubjedljivo stavljaju mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja unutar kompanije (71%) prilikom odabira radnog mjesta. Iza slijede novac i radno mjesto kao dodatna dva bitna faktora pri odabiru nove kompanije za rad.

Najveći procenat nezaposlenih (37%) iz Bosne i Hercegovine su bez posla jer isti nisu pronašli nakon završetka školovanja, dok 27% ispitanika nije pronašlo posao nakon isteka ugovora na određeno. Otkaz je dobilo 13% ispitanika, a 7% ispitanika je odlučilo potražiti bolju priliku.

Skupina od 27% nezaposlenih ispitanika bez posla je manje od tri mjeseca, dok je 17% ispitanika nezaposleno od jedne do tri godine.

Čak 74% nezaposlenih ispitanika nove poslovne prilike traži na društvenim mrežama, a odmah iza slijede specijalizirane web stranice za zapošljavanje koje je 69% ispitanika navelo kao svoj izvor informacija prilikom potrage za poslom. Na portalima i forumima posao traži 61% ispitanika. U Zavodu za zapošljavanje posao traži 56% ispitanika, dok svega 16% ispitanika sluša radio stanice u potrazi za poslovnim prilikama.

Od kada su nezaposleni, 31% ispitanika se javilo na prosječno 20 natječaja za posao, a jednak broj ispitanika (31%) se javilo na do deset natječaja. Na više od 100 natječaja javilo se 9% ispitanika, dok se 3% nije javilo niti na jedan konkurs za posao.

Najviše ispitanika koji se školuju (31%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 17% da će posao pronaći u roku tri do šest mjeseci nakon završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 21% ispitanika, a da će posao tražiti više od godine danasmatra također 21% ispitanika.

Druge objave u kategoriji