Search

Festival "Pravo ljudski" uz Švajcarsku podršku: 80 filmova o zapošljavanju i nezaposlenosti, ulaz slobodan

Deveti “Pravo Ljudski” filmski festival održat će se održati, između ostalih, uz podršku Švajcarske ambasade u BiH, Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Švajcarske razvojne agencije (SDC) u Sarajevu od 12. do 17. novembra, na teme prava radnika, zapošljavanja i nezaposlesnosti. Na ovaj način YEP doprinosi javnom interesu za pitanja nezaposlenosti i zapošljavanja, a posebno mladih. U okviru Filmskog festivala održaće se i 6. Vijesti, “Koga je biro zaposlio?”.

Osim YEF filma “Pravila igre” (Les règles du jeu), nagrađenog na Leipzig Film Festivalu, u šest festivalskih dana bit će prikazano 80 filmova u pet redovnih programskih sekcija – re:versus, extra muros, arts & docs, kratki film, Zumiraj Prava program za mlade, kao i u sklopu specijalnih programaRadnici napuštaju sliku: Radovi u toku, retrospektivni program posvećen Harunu Farockiju, Zabranjeno za snove, mini-retrospektiva Ulrike Ottinger, kao i program Art(making) Diaries / Spomenar(t), koji predstavlja radove Johna Smitha.

Detaljan program 9. Pravo Ljudski Film Festivala dostupan je na linku, a slijedeći filozofiju Festivala da se pristup kulturi i obrazovanju omogući svima, ulaz će i ove godine na sve projekcije biti slobodan.

“Autori i autorice čije radove predstavljamo u sklopu 9. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala čuvari su temeljnog koncepta nezavisnog filma: iskrenost, kao atribut koji definira svaku umjetničku formu. Često pravimo razliku između nezavisne kulturne scene i one koja služi nečijim interesima, što i jeste faktičko stanje u kulturnoj, odnosno umjetničkoj produkciji, međutim na nivou koncepta, nemoguće je pričati o zavisnoj umjetnosti, odnosno filmu. Tako je 9. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala posvećeno autorima i autoricama koji su ustrajali u borbi protiv masovne kvazi-umjetničke produkcije. Počevši od Haruna Farockija, preko Ulrike Ottinger i John Smitha, predstavit ćemo radove koji ne samo da propituju ulogu (pokretnih) slika, već i našu poziciju i odnos prema njima”, izjavila je Kumjana Novakova, umjetnička direktorica Festivala.

Selekcija 9. izdanja festivala inspirisana je programom koji je u srcu ovogodišnjeg izdanja Radnici napuštaju sliku: Radovi u toku,retrospektiva Haruna Farockija, koji nas je 30. jula ove godine napustio, ostavivši iza sebe opus od preko 100 filmova i video radova, kao i zavještaj da nefizičko nasilje naprednih oblika tehnologije, prijenosa i posredovanja daleko nadilazi primjenu fizičkog nasilja nad ljudskim tijelima. Retrospektivni program posvećen Farockiju partnerska je produkcija sa Goethe Institutom Bosne i Hercegovine, a sagovornik je dugogodišnji prijatelj i saradnik Farockija, Michael Baute.

Posebna dragocjenost festivala je mini-retrospektiva Zabranjeno za snove! hrabre, provokativne i avangardne njemačke rediteljice Ulrike Ottinger, čija će tri filma biti propraćena i doksanjima sa njom, te master-classom u Galeriji Duplex 100m2, 17. novembra, u 11 sati.

Takmičarski program extra muros, prikazat će 9 filmova, a program će otvoriti francuski film Uz vodu sa juga na sjever, u režiji Antoinea Bouteta. Kao i prethodnih godina, takmičarski program rezervisan je za nove autore i autorice koji će se predstaviti svojim prvim odnosno drugim filmovima. Na ovaj način Pravo Ljudski nastavlja djelovati kaoplatforma za promociju novih talenata koji pomjeraju granice i donose nove forme i trendove u dokumentaristici.

Zamišljen kao platforma za prikazivanje novih audiovizuelnih formi, program kratkog filma, kratki, prikazat će devet ostvarenja koja nisu duža od 30 minuta, a u okviru kojih su se autori vješto, estetski kreativno i sa jasnom narativnom strukturom, snažno referirali na društvo u kojem  živimo. Tako će u okviru ovog programa svoja ostvarenja predstaviti autori i autorice iz Francuske, Švedske, Grčke, Danske, Ukraine, SAD i zemalja regiona.

Četiri filma koji propituju odnos između kulturnih i društveno-političkih praksi, te ulogu umjetnosti u socijalno-političkoj stvarnosti, bit će prikazano u okviru programa arts&docs, koji se od ove godine realizira u saradnji sa Galerijom Duplex 100m2. Rad u nastajanju američke rediteljice, Julia Yezbik, Studije iz gubljenja, u produkciji prestižne Hardvarske Sensory Ethnography Lab, otvorit će arts&docs program u galeriji Duplex, u srijedu, 12. novembra u 22 sati. Publika festivala imat će priliku da prisustvuje pretpremijeri filma, koja će biti i povod za druženje nakon projekcije.

Festival će ove godine imati i nekoliko specijalnih projekcija. Kino Meeting Point će u ponedjeljak 10. novembra u 23 sata biti domaćin projekcije filma Sarajlije, u režiji Damiena Fritscha.  Drugu specijalnu projekciju imat će ostvarenje kultnog francuskog režisera Chrisa Markera Kad bih imao četiri deve, koje se po prvi put prikazuje u Sarajevu, a posjetioci će ga moći vidjeti u petak, 13. novembra u galeriji Duplex sa početkom u 21 sat.

Druge objave u kategoriji