Search

Pet novih biznisa u Zvorniku

Investicijska fondacija Impakt i Grad Zvornik održali su finalnu prezentaciju pet polaznika obuke IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, tokom koje su polaznici razvili ideje u poslovni model, koje su na današnjem događaju predstavili stručnoj komisiji.

Svih pet poslovnih ideja su ocijenjene kao najbolje i dobiti priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000,00 KM, a to su Bojana Kovačević – „BO-KO BREND“, Marina Arnaut Perić – MAP studio, Tanja Šurbat – „Unikatni nakit i dekoracije Tanja“, Radojka Savić – „Komercijalno poljoprivredno gazdinstvo“ i Srpko Gorančić – „Pčelarstvo Sanja“.

Polaznike IMPAKT inkubatora je pozdravio Zoran Stevanović, gradonačelnik Grada Zvornika, Biljana Milić, šef Odsjeka za upravljanje razvojem i međunarodnu saradnju Gradske uprave Zvornik i Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je cilj aktivnosti koje Grad Zvornik zajedno sa Investicijskom fondacijom Impakt preduzima u zadnjih nekoliko mjeseci pružanje pomoći sugrađanima u razradu i oživljavanju njihovih ideja kako bi se osamostalili i jednog dana oni i njihove porodice živeli od tih poslovnih  aktivnosti o kojima se danas govorilo.

„Mi ćemo i ubuduće podsticati razvoj preduzetništva, a da smo učinili pozitivne korake govore i podaci da je broj registrovanih samostalnih preduzetničkih radnji  našem gradu značajno veći u ovoj godini nego što je to bilo 2019, a naročito 2020. godine kada smo imali situaciju da se neki broj preduzetnika odlučio da privremeno odjavi svoju radnju zbog pandemije virusa korona. Zahvalnost našim sugrađanima koji su učesnici u projektu, kao i fondaciji. Mi smo uvijek tu za sve one koji podržavaju ovakve ideje i naročito za sve ljude koji žive u našem gradu, a imaju poslovne ideje koje treba podsticati kako bi se preduzetništvo razvijalo.“

Mirela Omerović ispred fondacije Impakt rekla je da je danas pet građana Zvornika koji su u poslednjih godinu dana ili pokrenuli vlastiti biznis ili tek namjeravaju da registruju svoje preduzetničke djelatnosti prezentovalo svoje poslovne ideje.

„Ovaj program implementiramo u saradnji sa Gradskom upravom Zvornik koja je pored sufinansiranja osigurala i prostor i stručnu i mentorsku podršku učesnicima.  Program se sastoji od nekoliko koraka, prvi je bila preduzetnička obuka gdje smo u poslednjih mjesec i po dana sa učesnicima radili na razradi njihovih poslovnih planova i modela. Danas smo prisustvovali konačnoj prezentaciji materijala koje su oni izradili i dodjeli bespovratne finansijske podrške za one koji su danas pozitivno ocijenjeni. Učesnicima ćemo omogućiti i promotivnu podršku za njihove proizvode i usluge, kao i stručnu podršku u skladu sa procijenjenim potrebama. Posebno je bitno da, s obzirom da radimo sa preko 300 preduzetnika iz cijele BiH, naglasiti da postoji mogućnost umrežavanja, saradnje, razvoja tržišta tako da ovo jeste sveobuhvatan program podrške.“

Bojana Kovačević je rekla da je došla na ideju da registruje umjetnički zanat koji podrazumijeva tradicionalne ručne radove, štrikanje, pletenje, heklanje, šivenje. Tu sam našla šansu da kao samostalni preduzetnik uspijem. Ova sredstva su mi značajna za početak rada, odnosno za otvaranje radnje.“

Članovi komisije su bili Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt, Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Zvornik i Slaven Macanović, šef Biroa Zvornik Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

IMPAKT inkubator poslovnih ideja, koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, tokom 2018 – 2021 godine u saradnji s 55 lokalnih zajednica u BiH podržao je osnivanje preko 250 novih poslovnih poduhvata širom BiH. Kroz svoj rad, Inkubator pruža integralni program podrške novoosnovanim i postojećim preduzećima da pokrenu i ubrzaju svoj razvoj, nudeći pristup ciljanim resursima i uslugama. Glavni cilj je stvaranje uspješnih novih poslova, onih koji će nakon izlaska iz Inkubatora biti finansijski samoodrživi.

Čestitamo svim polaznicima i želimo im puno sreće u poslovnim poduhvatima!

Druge objave u kategoriji