Search

Pomoć Švicarske u područjima pogođenim poplavama

Prenosimo saopštenje Ambasade Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini:

Sarajevo, 20.05.2014. godine – Vlada Švicarske putem svoje ambasade u Bosni i Hercegovini pažljivo prati situaciju u zemlji.

Švicarska će obezbijediti neophodnu humanitarnu pomoć stanovništvu koje je pogođeno ovom katastrofom kao i dodatnu podršku vladinim institucijama u poplavljenim područjima. Tim od pet stručnjaka za pitanje voda i zaštite okoliša u srijedu će stići iz Švicarske kako bi podržali napore u procjeni kvalitete voda i eventualnih ispuštanja štetnih materijala iz industrijskih postrojenja tokom oštećenja uzrokovanih poplavama.

Dodatno, danas je u Sarajevo sletio i vojni helikopter švicarskih snaga KFOR-a. Helikopter tipa COUGAR stavljen je na raspolaganje snagama EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući velikim transportnim kapacitetima koristit će se za evakuaciju ljudi i opskrbu životnim namirnicama u pogođenim krajevima koji su još uvijek nepristupačni.

Osim ekspertne pomoći Vlada Švicarske je osigurala i finansijska sredstva za humanitarnu pomoć koju će sprovoditi ured Caritasa Švicarske u Bosni i Hercegovini. U predstojećem periodu Vlada Švicarske će nastaviti da sarađuje sa nacionalnim institucijama i međunarodnom zajednicom u pružanju pomoći stanovništvu poplavljenih područja u skladu sa razvojem situacije na terenu.

Izražavamo svoje duboko suosjećanje sa građanima Bosne i Hercegovine u ovim teškim danima, naročito s onima koji su izgubili svoje voljene i čiji su domovi uništeni. 

Druge objave u kategoriji