Search

Popisivači odustaju od posla

BANJALUKA, 16.septembar 2013.godine

Brojni bh. građani koji su izabrani za popisivače na predstojećem popisu u BiH odustali su od tog angažmana i prije obuke, potvrdili su u opštinskim popisnim komisijama.

Osim toga, nakon obuke popisivača, koja počinje danas, slijedi testiranje i sastavljanje rang-lista, tako da nekim od njih, koji su se poslu nadali, neće biti ispunjena želja.

“Najbolje rangirani kandidati će biti angažovani kao popisivači, dok će ostali biti rezerva”, pojašnjavaju iz Agencije za statistiku BiH.

U Banjaluci ih je od posla popisivača do sada odustalo 60, a Dubravko Malinić, predsjednik banjalučke Popisne komisije, očekuje da će odustajanja biti još više kada bude obavljano raspoređivanje popisivača po terenu.

“Kao razlog za odustajanje uglavnom su navodili da su našli neki posao i počeli da rade. Za njih postoji zamjena”, kaže Malinić.

I Zijad Lugavić, predsjednik Popisne komisije opštine Tuzla, potvrđuje da su imali slučajeva da im popisivači kažu da odustaju. Dodaje da će od 16. do 20. septembra biti obavljena obuka kandidata, a potom i testiranje, nakon čega će biti sastavljena rang-lista u kojoj će biti navedeno ko će od njih biti popisivač, a ko dobija status rezerve.

“Kandidati će ispunjavati test, čiji rezultati određuju kandidate koji će biti angažovani u svojstvu popisivača”, pojašnjava Lugavić.

Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku, ističe da će obuku popisivača vršiti opštinski instruktori, čija je obuka završena ranije. Instruktori će i tokom popisa moći da daju “crveno” svjetlo popisivačima.

“Opštinski instruktori će pratiti rad svakog popisivača na terenu, i ako se pokaže da neko ne radi na način kako je to propisano, taj popisivač će biti zamijenjen. A predvidjeli smo 20 odsto rezerve”, kazala je Čičkovićeva.

Ona takođe potvrduje da je bilo popisivača koji su već odustali od angažmana na predstojećem popisu.

“Nakon što su rangirani na listi, popisivači su morali da donesu sve potrebne dokumente iz javnog oglasa. Moguće je da neki od njih nisu imali sve dokumente”, ističe Čičkovićeva, te dodaje da ima slučajeva odustajanja studenata, koji su shvatili da ne mogu da usklade svoje obaveze.

Inače, iako je popis na pragu, pojedinim građanima nije jasno da li moraju popisivače da čekaju kod kuće, ali nadležni ističu da to nije neophodno.

“Svi članovi domaćinstva ne moraju biti prisutni u vrijeme dolaska popisivača u domaćinstvo, jer podatke o odsutnim članovima domaćinstva može dati i punoljetni član domaćinstva. Za djecu mlađu od 15 godina podatke samo mogu dati jedan od roditelja, staratelj ili usvojitelj”, pojašnjavaju u Agenciji za statistiku BiH.

Kako dodaju, osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u jednom mjestu u BiH, a borave, rade ili se školuju u drugom mjestu u državi, tokom popisa takođe ne moraju biti prisutne u mjestu u kojem su prijavljene.

“Ove osobe popisuju se kao privremeno prisutne osobe u mjestu boravka, odnosno rada ili školovanja”, navode u Agenciji za statistiku BiH.

Građani BiH koji žive duže od godinu u inostranstvu popunjavaju obrazac P-1 IN sa veb stranicewww.popis2013.ba i dostavljaju ga na adresu Agencije za statistiku BiH.

Podsjećanja radi, popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH biće održan od 1. do 15. oktobra, a ranije je obavljen probni popis.

(Nezavisne novine)

Druge objave u kategoriji