Search

Razvoj socijalnog preduzetništva: Potpisan ugovor između Projekta zapošljavanja mladih (YEP), Općine Novi Grad, JP LOKOM i AK Novi Grad

Danas je u prostorijama Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju poslovne ideje iz domena socijalnog preduzetništva „Atletika za sve generacije i varijacije“.

Ugovor je potpisan od strane rukovodioca Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i direktora GOPA Predstavništva u BiH, dr Ranka Markuša, načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, direktora JP „LOKOM“ d.o.o. Sarajevo Ramiza Durakovića i predsjednika AK Novi Grad Elmira Ćerimagića.

Poslovna ideja „Atletika za sve generacije i varijacije“ razvijana je u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja Novi Grad, kojeg Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, realizira zajedno sa Općinom Novi Grad ali i dodatno 31 lokalnom zajednicom u BiH.

Poslovna ideja koja je predmet sufinansiranja, između ostalih aktivnosti, podrazumijeva i besplatne trenažne aktivnosti za 20 djece bez roditeljskog staranja koji su korisnici SOS dječijeg sela ili djece koja pripadaju drugim marginalizovanim i/ili ranjivim socijalnim kategorijama u periodu od 10 godina.

Sredstva koja su predmet ugovora koji je danas potpisan biti će usmjerena na rekonstrukciju prostora u Centru Safet Zajko kojeg koristi Atletski klub Novi Grad, konkretnije, za uređenje atletske sale i svlačionica kako bi se korisnicima omogućili najsavremeniji uslovi obavljanja atletskih treninga u zatvorenom.

Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP), dr Ranko Markuš je, tokom održane konferencije za medije naglasio kako dobra saradnja sa Općinom Novi Grad već od ranije i postoji, te da je u sklopu prethodnih projektnih aktivnosti ranije uspostavljena i “Urbana farma Mojmilo” koja je tada osposobljena za komercijalnu djelatnost. Kroz YEP Inkubator poslovnih ideja samo su intenzivirane aktivnosti na razvoju preduzetništva a dr Markuš je naglasio i vrijednost socijalnog aspekta podržane ideje a to je, prethodno pomenuto, uključivanje korisnika SOS Dječijeg sela u BiH u programe Atletskog kluba Novi Grad, koje će biti potpuno besplatno za ovu grupu korisnika. 

Poslovna ideja „Atletika za sve generacije i varijacije“ samo je jedan od uspješnih primjera na koji način udruženja i sportski klubovi mogu doprinosti razvoju socijalnog preduzetništva, ali osigurati i samoodrživost i novo zapošljavanje.

Podsjećamo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je u 2018. godini u saradnji sa 32 lokalne zajednice, učešćem preko 600 mladih, razradom preko 300 poslovnih ideja, podržao pokretanje preko 100 biznisa, kojima će u narednom periodu biti pružena dodatna stručna podrška kroz mentoring program

Druge objave u kategoriji