Search

Predstavljamo: Ogledni biro za zapošljavanje Hadžići

Krajem decembra prošle godine  Igor Kamočaji, direktor JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“- Sarajevo  i  zvanično je otvorio Ogledni biro Hadžići.

Mjesec dana poslije ponovo smo u Hadžićima, u želji da saznamo kako funkcioniše rad oglednog biroa, koji je kao koncept uveden od strane Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Ambasade Švajcarske, a koji je uveo savjetodavnu funkciju kao primarnu ulogu u radu biroa i razdvojio administrativne od savjetodavnih poslova. Adaptirani  prostor  prilagođen  korisnicima usluga,  ugodan je oku i bez uobičajenih  gužvi.  I to je već prvi znak da se mnogo štošta  promijenilo na bolje.

hadzici2

„Konačno smo u prilici da sve  svoje napore usmjerimo  na što kvalitetniju pripremu nezaposlenih lica za tržište rada, kako bi se što prije zaposlili“, kaže  šef  biroa Salko Kadić.  „ Savjetodavci  se trude da što više  vremena posvete nezaposlenoj  osobi,  pružajući joj  kroz razgovor  mogućnost individualnog ili grupnog savjetovanja. Raduje me činjenica da će Hadžići uskoro dobiti i klub za traženje posla i što će obuka nezaposlenih za pronalazak posla biti proširena.“  

Općina Hadžići trenutno broji 22.983 stanovnika, od kojih je 15.720 radno sposobnih, a 5.722 ili 36,40 posto prijavljeno na evidenciju nezaposlenih.  Bez posla je najviše nekvalifikovanih ( NK) osoba  i KV  radnika.  Polovina prijavljenih na evidenciju nezaposlenih su žene.

Zadovoljstvo što je baš njegova općina izabrana za projekat oglednog biroa nije krio ni načelnik   Hamdo Ejubović, kojeg su predstavnici Službe  posjetili u okviru posjete  biroima.

„Raduje  me  činjenica da  ste  iako nismo gradska općina,  građanima ove općine omogućili  vrhunske usluge na birou.  Spremni smo da vam  pružimo podršku u  svakom projektu čiji je konačni cilj smanjenje broja nezaposlenih.  U  našoj općini  svaki drugi ulaz u stambenoj zgradi je zanatski, ali je velili broj i onih koji ne rade.  I to ne treba da čudi s obzirom da su Hadžići nekada bili  općina namjenske proizvodnje.“

Općina Hadžići je danas drugačija.  I pored toga što su se na ovoj teritoriji smjestili  proizvodni pogoni poput „Coca-Cole“, „Sinalka“, „Argeta“, poznatog trgovačkog lanca DM, učešće registrovanih nezaposlenih lica u broju radno aktivnog stanovništva je 36,40 posto.

Šansu za nova radna mjesta načelnik Ejubović vidi u razvoju turizma i poljoprivrede, posebno u plasteničkoj proizvodnji u kojoj bi posao mogle naći mnoge NK osobe sa birao.

hadzici4

„Ne želim da to budu mali individualni plastenici, nego komleks koji će se prostirati na  hadžičkim poljima i hraniti ovaj grad.“

I pored činjenice da je na evidenciji biroa registrovano najviše nekvalifikovane  radne snage, kada je riječ o zapošljavanju  prema riječima Kadića,  situacija je okrenuta naopačke.  Sa evidencije hadžičkog biroa do posla najbrže dolaze inžinjeri, ljekari, farmaceuti, informatičari, a potom građevinski radnici, u prvom redu zidari i tesari , a potom i varioci.

(Izvor: juszzks.com.ba)

Druge objave u kategoriji