Search

Predstavljena dva programa iz oblasti zapošljavanja u Kantonu Sarajevo

 

Program zapošljavanja “800+” i Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja zvanično su predstavljeni danas u Sarajevu.

 

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić kazao je da se Program sufinansiranja zapošljavanja “800+” odnosi na zapošljavanje 800 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koje imaju radno iskustvo duže od šest mjeseci.

– Za realizaciju navedenog programa i planiranih mjera osigurano je 2.880.000 KM. Cilj programa je sufinasiranje zapošljavanja 800 nezaposlenih osoba koje pripadaju kategorijama socijalno isključenih, a to su roditelji djece s invaliditetom s najmanje 80 posto invalidnosti, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu, liječeni ovisnici, Romi, osobe ometene u psihofizičkom razvoju, povratnici u KS i demobilisani borci – objasnio je Bandić.

Najavio je da će Javni poziv za učestvovanje u ovom programu biti objavljen u ponedjeljak, a na njega se mogu prijaviti poslodavci koji žele zaposliti navedene kategorije.

Bandić je naglasio da će Kanton Sarajevo poslodavcima refundirati sredstva u iznosu od 600 KM po zaposlenoj osobi u periodu od šest mjeseci.
Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji kazao je da Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja ima za cilj da obuči, prekvalifikuje i dokvalifikuje nezaposlene osobe i tako osigura preduvjete za sticanje njihovog srednjoškolskog obrazovanja, odnosno sticanje novih znanja i vještina kod ovih osoba, kako bi poboljšale svoje mogućnosti za pronalazak zaposlenja.

Obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija, kao i naknadno srednjoškolsko obrazovanje može se vršiti isključivo u ustanovama, centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti na području Kantona Sarajevo – naglasio je.

Kamočaji je dodao da je za realizaciju navedenog programa planirano 120.000 KM za 40 nezaposlenih osoba.

Sarajevo, 10.01.2014.

JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”- Sarajevo

Druge objave u kategoriji