Search

Priča o uspjehu Banjalučanke Dragane: Uz malo volje i hrabrosti pokrenula sam vlastiti biznis!

Dragana  Spasojević Dunović je mlada žena koja živi u Banja Luci i koja nam se obratila sa željom da nam ispriča svoju priču, koju želi podijeliti sa mladima, a kako sama kaže na svoju preduzetnički korak je dijelom bila motivisana i onim što Projekat zapošljavanja mladih (YEP) radi kada je u pitanju motiviranje i aktiviranje mladih.

Donosimo Draganinu priču sa vjerom da ovakvih primjera treba biti više i da se na ovaj način mladi mogu ohrabriti za drugačiji pristup riješavanju egzistencije!

Nakon završene srednje ekonomske škole odlučila sam se za studij koji nije imao veze sa prethodnim opredjeljenjem jer sam nekako tada još uvijek tragala za svojim idealnim zanimanjem, upisala sam Filozofski fakultet – odsjek: Srpski jezik i književnost. Godinu i sedam mjeseci sam radila u jednoj privatnoj firmi uglavnom administrativne poslove. Nakon toga sam godinu dana radila u školi, položila stručni ispit, ali posla u struci nije bilo. Bila sam određen vremenski period nezaposlena, ali biti nezaposlen ne znači ne raditi ništa. Bavila sam se lektorisanjem, obavljala sam honorarne poslove i zarađivala. Nekako, uvijek sam se nadala tom poslu iz snova  poslu u školi, jer rad sa djecom jeste ono što volim i što me ispunjava.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazim se od avgusta 2013. godine kao aktivni tražioc posla, međutim bez rezultata. Konkurisala sam u školama, međutim, s obzirom na to da je zaista veliki broj profesora srpskog jezika i književnosti nezaposlen, konkurencija je bila jako velika i jednostavno nismo mogli svi dobiti  posao u struci. Počela sam da razmišljam o prekvalifikaciji, a nakon toga došla sam na ideju da stvar preuzmem u svoje ruke. Prihvatila sam odgovornost i krenula.

Saznala sam za program finansiranja samozapošljavanja i odlučila da pokušam. Ideja mi se javila nekoliko mjeseci ranije i ja sam, motivisana mogućnosti da dobijem ta sredstva  odlučila sam da ubrzano krenem ka realizaciji. Znala sam da će moje opredjeljenje u budućnosti biti neki vid edukacije, i odlučila sam da to krunišem otvarajući sopstvenu firmu. Sredstva ipak nisam dobila, ali zato motivaciju jesam.

Danas sam srećna jer me je to “poguralo” da zaplivam u vodama sopstvenog biznisa te danas vodim  servis koji pruža razne usluge od usluga prevođenja do raznih usluga koje mogu zatrebati raznim klijentima. Moja velika podrška i pomoć prilikom izrade ideje, ali i njene realizacije bila je moja koleginica i prijateljica, Dijana Jović, koja mi je svojim savjetima i operativnom pomoći bila više od “desne ruke”, a u budućnosti je vidim kao svog ravnopravnog poslovnog partnera. Odlučila sam prestati čekati da posao nađe mene. Naravno, ovo je samo figurativan izraz, ali zaista krenula sam u jedan poduhvat, zamislila sam firmu koja će organizovati instruktivnu nastavu, obuke i seminare, kurseve stranih jezika, baviti se lektorisanjem i prevođenjem tekstova, ali i ostalim vidovima usluga poput čišćenja prostora i zanatlijskih radova. Sve na jednom mjestu. Većih problema administrativno-pravne prirode nisam imala jer sam se na vrijeme informisala o svim procedurama, a i dobila sam korisne savjete od prijatelja i porodice koji su prošli kroz isti proces.

Moja poruka mladima je da ako imate zanimljivu biznis ideju, nemojte čekati ni trenutka da počnete da je realizujete. Skupite hrabrost i preuzmite inicijativu, jer moja je poruka da razlika između uspješne osobe i ostalih nije nedostatak snage, niti nedostatak znanja, nego nedostatak volje!

Ukoliko živite u Banja Luci i potrebne su vam određene usluge ili želite više saznati o serivsu usluga koji je pokrenula Dragana Dunović Spasojević, sve informacije potražite na web sajtu: https://goldenofficebl.com/.

dragana uspjesna prica golden office

 

Druge objave u kategoriji