Search

Proglašen pobjednik Startup Challenge

Centar za preduzetništvo i upravljanje znanjem  Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Vlade Švicarske, kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), od 11. do 28. maja implementirao je projekat Startup Challenge, edukativnog i takmičarskog karaktera, kroz koji je pružena jedinstvena prilika ambicioznim i kreativnim mladim ljudima, za sticanje novih znanja i iskustava, te pokretanje vlastitih startup biznisa.

U sastavu Startup Challenge-a, održano je 5 edukacijskih sesija od strane akademskog osoblja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kao i stručnih eksternih partnera iz prakse. Predavači koji su doprinijeli svojim predavanjima i radionicama su Elvir čizmić, Semir Musić, Avdo Halilović, Selma Kadić – Maglajlić, Ejub Kučuk, Vedad Silajdžić, Emir Kurtić, Ljiljan Veselinović, Tea Miković, Lejla Turulja, Edin Halilović, Armin Talić i Ranko Markuš.

160528_Startup_Challenge_Sarajevo_06

Učesnicima je omogućeno sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti preduzetništva, marketinga, menadžmenta, finansija i informacionih tehnologija, kako bi na finalnom danu pred tročlanom komisijom svoju ideju predstavili koristeći stečena znanja.

Komisiju su sačinjavali prof. dr Elvir Čizmić, rukovodilac Katedre za menadžment i organizaciju, Armin Talić, rukovodilac Centra za preduzetništvo i upravljanje znanjem, te Avdo Halilović preduzetnik i pobjednik prvog Startup Challenge-a. Članovi komisije su na proglašenju pobjednika dali i kratak osvrt na biznis planove, te ohrabrili sve učesnike da svoje ideje u budućnosti pretvore u biznise koji će održavati bh ekonomiju.

160528_Startup_Challenge_Sarajevo_12

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu će biti pokrovitelj nagrade za pobjednika, uz značajan doprinos partnera PACCINO projekta, Projekta zapošljavanja mladih (YEP) te Sberbanke.

Učesnicima, predavačima i gostima su se obratili i predstavnici partnera u realizaciji Startup Challenge-a, među kojima je i prof.dr Muris Čičić ispred projekta PACCINO. Ekonomski fakultet u Sarajevu je član konzorcijuma za navedeni projekt pod punim nazivom “Platforma za trans-akademsku saradnju u oblasti inovacija”/”Platform for trans-Academic Cooperation in Innovation” te su dali značajan doprinos i podršku realizaciji Startup Challenge-a. Cilj PACINNO projekta je da uspostavi platformu za saradnju u oblasti istraživanja i inovacija na području jadranske regije.

160528_Startup_Challenge_Sarajevo_10

Ranko Markuš je na proglašenju, danas, govorio ispred partnera Projekta za zapošljavanje mladih – YEP, koji je podržan od strane Švicarske ambasade. YEP je dao značajan doprinos pozitivnim promjenama na tržištu rada u BiH kroz reformu javnih službi za zapošljavanje, karijerne programe u srednjim školama, klubove za traženje posla, razvoj preduzetnišva i ostale značajne inicijativa. Danas je dogovoreno da će jednoj od biznis ideja pružiti podršku u istraživanju potencijala, te razvoju prototipa i inovacije. 

160528_Startup_Challenge_Sarajevo_03

Prisutnima se obratio i Vedran Peršić, direktor marketinga i komunikacija partnera Sberbanke koja podržava projekte za mlade te traže osobe koje vjeruju u sebe i žele da izgrade svoju karijeru, kao i talente koji žele da stvaraju nešto novo, te da iskažu svoju predanost i pionirski duh.

Jednoglasnom odlukom tročlanog žirija pobjednik ovogodišnjeg Startup Challange-a je ideja Sarajevo Traveller koju je pripremio i prezentovao tim Adna Helić i Adis Salihefendić.  Pobjednicima je uručen simbolični ček u iznosu od 5.500,00 KM , te će pored novčane nagrade imati i podršku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u toku implementacije i pokretanja navedenog startup biznisa. Projekat zapošljavanja mladih će ovoj ideji finansirati troškove registracije biznisa. Specijalnu nagradu Projekta zapošljavanja mladih je dobio Amir Jašarspahić za inovativnu ideju proizvodnje pčelinjeg otrova, a kroz nagradu će se finansirati izrada prototipa, kao i testiranje i dobijanje potrebnih certifikata za izvoz u Sjedinjene Američke Države.

Atmosferu sa današnjih prezentacija poslovnih ideja možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Druge objave u kategoriji