Search

Razmjena iskustava i dobrih praksi između Službe za zapošljavanje HNK i JUSZZKS

Javna ustanova služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će od danas pa do osmog juna biti domaćin posjete zaposlenicama Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona koje će aktivno učestvovati u radu Kluba za traženje posla, aktivne mjere grupnog savjetovanja, kako bi na licu mjesta stekle praktična znanja koja će primjenjivati u radu Kluba za traženje posla koji će se uskoro početi provoditi u Službi za zapošljavanje HNK.

Inače Klub za traženje posla  se u JU SZZKS provodi preko dvije godine i u kojoj je do sada učestvovalo 444 mladih žena i muškaraca od čega se njih 212 zaposlilo te je ovaj Klub pored Kluba u Goraždu najučinkovitiji u FBIH.

Zaposlenice Službe Hercegovačko- neretvanskog kantona su već prošle obuke za buduće voditelje Klubova za traženje posla  u novembru 2015. godine koju su obavile zaposlenice službe Maja Hadžić Mulić iz JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Tamara Jakupović iz JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Navedene trenerice su, u organizaciji YEP-a, završile dva modula obuke “trening trenera”, nakon čega su odabrane kao savjetodavci koji će najefikasnije biti u mogućnosti prenijeti znanja i iskustva svojim kolegama. U konačnici cilj je da se koncept upravljanja Klubovima u potpunosti prenese u vlasništvo javnih službi za zapošljavanje pa je sa time u vezi i organizovana ovosedmična posjeta koja se provodi u skladu sa akcionim planovima za širenje “Reformskog paketa” kojima je definisano uvođenje novog modela rada, a  kojem će učestvovati i Služba za zapošljavanje HNK kao i  Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona, Tuzlanskog kantona i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta.

Do sada je sa Službom za zapošljavanje HNK razvijeno Uputstvo za rad u podružnicama/biroima HNK te će u narednom periodu, pored uvođenja Kluba za traženje posla biti nastavljen rad na uvođenju sistema za praćenje i mjerenje učinaka, organizovane obuke za zaposlenike, a sve sa ciljem da se naprave značajni pomaci ka kvaltitenijim uslugama ka klijentima službe nezaposlenima i poslodavcima.

Druge objave u kategoriji