Search

Reformski paket: Kako poboljšati savjetovanje u Javnoj službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Danas je u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo održan sastanak između menadžmenta i predstavnika Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji je u fokusu imao nekoliko tema, a generalno je bilo govora o daljim koracima kako bi se napravio značajniji pomak u reformi ove službe tokom 2018.g. 

Tokom sastanka bilo je govora o nekoliko načina na koji se može utvrditi efekat promjena koje su uvedene a koji podrazumijevaju:

  1. Izvještaj o učincima (PMS);
  2. Coaching podrška kojom se na radnom mjestu sa savjetodavcem utvrđuje na osnovu objektivnih pokazatelja kvalitet rada;
  3. Evaluacija kvalitete Individualnih planova zapošljavanja putem koje se nasumični uzorak IPZ-ova ocjenjuje prema unaprijed utvrđenim kriterijima, te kao pomoćni alat
  4. Razmjena iskustva i praksi sa terena putem online platforme “Zajednica praktičara” dostupne na zp.arz.gov.ba na kojoj savjetodavci mogu komunicirati i razmjenjivati iskustva u domeni savjetodavnog procesa. 

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo prva je Služba u FBIH koja je započela sa reformom i do sada su uz podršku Vlade Švajcarske putem Projekta zapošljavanja mladih uvedene nove procedure u radu, provedene su osnovne obuke za zaposlenike (Uvodna obuka – Nivo 1), uveden sistem za mjerenje učinaka, te je uvedena aktivna mjera Klub za traženje posla na nivou čitavog kantona. 

Pravi je trenutak da se napravi iskorak te da se usluge dodatno unaprijede putem specijalističkih obuka za zaposlenike – slijedom provedene TNA, da se sistemski uspostavi podrška savjetodavcima u podizanju vještina i kompetencija, a kako bi u konačnici pružali kvalitetnije usluge za nezaposlene i poslodavce.

Reformski paket razvijen je u sklopu Projekta zapošljavanja mladih koji podržava Vlada Švicarske. 

Druge objave u kategoriji