Search

Reformski paket: Uvodna obuka o novom modelu rada za Službu za zapošljavanje ZDK

Danas je počela Uvodna obuka za savjetodavce i šefove biroa Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, koju prema već ustaljenoj praksi realizuje tim internih trenera iz različitih kantonalnih službi. 

Obuku su otvorili rukovodilac Projekta YEP Dr Ranko Markuš i Viktorija Bešević Ćomić, ispred Federalnog zavoda za zapošljavanja, koji koordiniraju proces interne edukacije u službama sa ciljem uvođenja novih metoda rada, jačanja savjetodavne funkcije i konkretno izrade Individualnih planova zapošljavanja. 

Cilj uvodne obuke je prenijeti osnovna znanja o novom modelu rada kako bi uposlenici isti mogli primjenjivati što efikasnije. Novi model rada tako podrazumijeva razvoj novih kompetencija te (re)organizaciju rada ali i usvajanje novih procedura i alata što za krajnji cilj ima optimizaciju procesa rada te pružanje kvalitetnije usluge nezaposlenim licima i(ili) poslodavcima.  Obzirom da se radi o uvođenju prakse internih obuka u javnim službama za zapošljavanje, podrška i koordinacija koju pruža Federalni zavod za zapošljavanje će pomoći u održivosti i jačanju internog sistema izgradnje kapaciteta. Ova aktivnost je dogovorena na kolegiju direktora kantonalnih službi za zapošljavanje koji je održan 28.februara u Kupresu, te podrazumijeva realizaciju Uvodnih obuka sa fokusom na izradu Individualnih planova zapošljavanja za sve kantonalne službe za zapošljavanje koje do sada nisu bile obuhvaćene ovom aktivnošću, odnosno i podružnice/biroi koji do sada nisu bili obuhvaćeni. Na ovaj način će zaposlenici biroa/podružnica svih kantonalnih službi za zapošljavanje steći osnovna znanja za izradu Individualnih planova zapošljavanja. 

Obuku realizuju interni treneri Antonija Zeljko, ispred Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije, Vitomir Filipović, ispred Službe za zapošljavanje Županije Zapadno-hercegovačke te Tamara Jakupović ispred Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Superviziju obuke vrši Alma Suljović ispred Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 

 

 

Druge objave u kategoriji