Search

Potpisan Memorandum o nastavku reforme JU Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Danas je u prostorijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji između JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i GOPA Predstavništva u BiH – Projekta zapošljavanja mladih (YEP), o nastavku implementacije Reformskog paketa i daljoj podršci Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Ovim je iskazana spremnost obje strane da nastave četverogodišnju saradnju uz podršku Vlade Švicarske putem Projekta zapošljavanja mladih pruža Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

mou-kanton-direktor

Direktor Službe gdin. Midhat Osmanbegović je potvrdio opredijeljenost za nastavak reformskih procesa, te je naglasio da je uspješno završen projekat Ogledni biro u kojem su se testirale nove metode rada, te da svi biroi po uzoru na Ogledni biro u Kantonu Sarajevo trebaju provoditi Uputstvo za rad opštinskih biroa, i slijediti unificiran sistem rada, a kako bi korisnici Službe u svakom birou imali isti tretman i dostup do istih usluga.

unnamed-1

Nastavak saradnje donosi i jačanje Kluba za traženje posla u Sarajevu, a koji je trenutno najuspješniji Klub u Federaciji BiH, zatim nastavak na korištenju aplikacije za mjerenje učinaka i izrade izvještaja o učincima.

Jako je važno jačanje savjetodavne funkcije kroz korištenje Individualnih planova zapošljavanja u savjetovanju i osiguravanju da kriterij pri uključivanju u aktivne mjere zapošljavanja budu zaključeni Individualni planovi zapošljavanja. Takav pristup se već testira u Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo u junu 2016.g.

Projekat zapošljavanja mladih YEP je spreman nastaviti pružati podršku Službi za zapošljavanje, posebno u podizanju kapaciteta zaposlenika Službe, slijedeći Kompetencijski okvir za ključne poslovne procese, kako bi se time resursi usmjerili na one potrebe zaposlenika koji održavaju redovne poslovne procese, istakao je rukovodilac Projekta YEP, dr Ranko Markuš. Osim toga Projekat će podržati uspostavljanje uslova za primjenu novih procedura rada, prije svega u Starom Gradu, Ilidži i Vogošći, a Službi će biti ponuđena podrška u pripremi tenderske dokumentacije za različite pozive međunarodnih organizacija, prije svega Evropske unije, koji imaju za cilj podršku reformi.

Za sutra je planirano potpisivanje Memoranduma između Projekta zapošljavanja mladih i Službe za zapošljavanje Zapadno-hercegovačke županije. Na taj način peta kantonalna služba ulazi u implementaciju “Reformskog paketa”.

mou-kanton-sarajevo

Druge objave u kategoriji